A KŐFESZT Folkklub szombati rendezvényének a balatonhenyei Művelődési Ház adott otthont. Tematikáját tekintve Gömör volt terítéken, a hangulatról Tóth László, Puskó Márton, Navratil Andrea, Agócs Gergely és a Fonó zenekar gondoskodott.

Az egész rendezvénysorozat lassan kezd hasonlítani egy nagyobb családi összejövetelre. Olyan komoly törzsközönsége lett rövid idő alatt a programnak, hogy már túllicitálják egymást a vendégek, hogy ki volt többször egy-egy eseményen. A KŐFESZT évközi programjainak pontosan ez volt a fő célkitűzése: hogy a hagyományok ápolásán és őrzésén túl közösség is épüljön. Nos, ez elég jól sikerült, a helyiek mellett rengetegen érkeznek az ország több pontjáról. Sőt! Már elmondható, hogy ők vannak többen. A programok rendszeres fellépője, Navratil Andrea is megerősíti ezt, ő már szinte név szerint ismeri a vendégeket. Számára a legnagyobb öröm, hogy dalai nagy részét egyre többen éneklik fejből.

Agócs Gergely és Navratil Andrea (fotó: Steindl Gabriella)

A szombati program legfiatalabb résztvevője a 2 éves Szabó Dóra volt. A kislány a családjával Győrben él, a környéken van nyaralójuk. Elsősorban a program miatt jöttek erre a hétvégére, most először voltak Folkklubban, de a KŐFESZT-nek rendszeres résztvevői. Dóri nagyon élvezte a mulatságot, egy percig sem okozott neki problémát, hogy beálljon a táncházba, a felnőttek közé. A kislány egykoron néptáncos édesanyja fontosnak tartja, hogy minél korábban megismertesse lányával a műfajt. Dóri ritmusérzékét és felszabadult kedvét látva ezzel nem lesz gondjuk.

Szabó Dóra a KŐFESZT Folkklub rendezvényén (fotó: Steindl Gabriella)

Záhonyi András Budapestről érkezett és büszkén meséli, hogy a nyári fesztiválokkal együtt ez a tizedik KŐFESZT eseménye. Egy barátja a közelben lakik, ilyenkor összekötik a programokat: a kultúra mellett a gasztronómiai lehetőségeket is kihasználják. „Remekül éreztem magam minden alkalommal, és most biztos, hogy még a szokásosnál is jobban elememben leszek. Szerintem a gömörit jobban tudom, mint bárki, kivéve persze Agócs Gergőt. Lehet, hogy már idősnek számítok a sok fiatal között, de a táncnál pont ez a lényeg: hogy a kornak nincsen semmilyen jelentősége” – mondta nevetve.

A következő lehetőség a felhőtlen kikapcsolódásra és táncra: KŐFESZT – A Szabad Táncház, június 3. és 6. között.
Az ingyenes rendezvénysorozatot  a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja.

Kiemelt kép: Táncház a KŐFESZT Folkklubban, Balatonhenyén (Fotó: Steindl Gabriella)