A nagyszombaton, a Győri Nemzeti színházban tartott sikeres bemutatót követően újabb helyszíneken lesz látható Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi több mint 30 éve töretlen sikernek örvendő rockoperája: május 3-án a kaposvári Csiky Gergely Színházban, június 6-án pedig a Margitszigeti Színházban debütál a Mária evangéliuma.

A Hagyományok Házában tegnap tartott sajtótájékoztatón az alkotók mellett a főbb szerepekben színpadra lépő művészek is részt vettek, így a sajtó képviselői átfogó képet kaphattak a LanArt, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Győri Nemzet Színház közös produkciójaként életre hívott előadás alkotói folyamata mellett az április 16-án megtartott premierről is. Tolcsvay László, a darab zeneszerzője elmondta, hogy a mostani előadás annyiban tér majd el a ’91-es ősbemutatótól, hogy élő zenei kísérettel csendülnek fel a dalok. Erre a korábbi bemutatókon nem volt példa, most azonban a győri zenészek és énekkar közreműködésének köszönhetően igazán különleges élményre számíthatnak a nézők. Lantos Anikó, a darab producere arról beszélt, hogy olyan művet szeretett volna színpadra állítani, amely mondanivalója örök szépségén keresztül emeli meg az emberek lelkét, és amely képes katartikus hatást kiváltva életre szóló élményt nyújtani.

Juronics Tamás, a produkció rendezője hosszú évek óta foglalkozik munkáiban a Stabat Mater témakörével, így különösen nagy örömmel vállalta el a felkérést. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy izgalmas feladat volt számára a biblikus történet női oldalról, Mária oldaláról való megközelítése, illetve beszélt arról is, hogy a darab szakrális gondolatvilága a próbafolyamat alatt szinte végig valamilyen ihletett nyitottságot adott az összes alkotónak, amelytől könnyedén tudtak közösen fogalmazni a hitről, mindezt a színpadon kinyilatkoztatva.

Tolcsvay László, Lantos Anikó és Juronics Tamás (Fotó: Rencz Norbert)

Az előadás díszletét Cziegler Balázs tervezte, aki munkájában megidézte a kor stílusjegyeit, ám az archaikus történelmi romokat a jelenbe mutató építkezési állványzat tartja egyben, funkcionalitása mellett mintegy jelzésként utalva a mű kortalan gondolatiságára. Benedek Mari, a Mária evangéliuma jelmeztervezője nem először dolgozik a darabbal, korábban a Madách Színházban tartott ősbemutatóhoz is ő készítette a kosztümöket. Most Juronics Tamással közösen gondolkodva hozott létre egy olyan látványvilágot, amely a mai ruhákon keresztül a mai kor emberéhez, a fiatalokhoz próbál szólni.

A sajtótájékoztató meghívott vendége volt Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, aki a korábbi premierről beszélt, illetve kiemelte, hogy mennyire jól tudtak együtt dolgozni a produkció szakembereivel. Dr. Fülöp Péter, az EMMI helyettes államtitkára, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója elmondta, hogy szívesen csatlakoznak minden értékteremtő kezdeményezéshez, és arról is szót ejtett, hogy akkora érdeklődés övezi a darabot a városban, hogy már jó előre minden jegy elkelt a május 3-i premierre. Hasonlóan nagy várakozás előzi meg a budapesti bemutatót is, mondta el Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója, aki az alkotók méltatását követően arra is kitért, hogy minden darab életében különleges pillanat, amikor szabadtéren játszhatják a színművészek, főleg ha az a különleges atmoszférájú Margitsziget.

Mária szerepében Bordás Barbara és Füredi Nikolett lépnek színpadra, a két művész egy közös duettel adott ízelítőt a darab zenei világából, illetve arról is beszéltek, hogy milyen különleges élmény ezt a szerepet játszani. A sajtótájékoztatón énekelt a Jézus szerepét immáron harmadszor alakító György-Rózsa Sándor is, aki elmondta, hogy hit nélkül nem lehet játszani ezt a darabot. Váltópartnere Kocsis Dénes, aki megemlítette, hogy meghatározó számára, hogy 33 évesen csinálhatta végig a próbafolyamatot, mégha a margitszigeti premieren már 34 éves is lesz. Kettőjük közös duettjébe igazi kuriózumként becsatlakozott a Jánost alakító Feke Pál, illetve maga a zeneszerző, Tolcsvay László is. A színművész a sajtótájékoztató zárógondolataként elmondta, hogy élete egyik legnehezebb szerepe ez, illetve köszönetet mondott minden alkotónak, akik lehetővé tették, hogy profi körülmények között jöhessen létre a Mária evangéliuma.

Bán Teodóra, Bakos-Kiss Gábor és Dr. Fülöp Péter (Fotó: Rencz Norbert)

Kiemelt kép: György-Rózsa Sándor és Kocsis Dénes (Fotó: Kovács Milán)