Mindenkinek van egy erkölcsi iránytűje, már a születéstől kezdve. Minél idősebbekké válunk, annál erősebben érzékeljük a jelenlétét és annál hangsúlyosabban várjuk tőle az útmutatást. A művészeti ágaknak köszönhetően számos példát láthattunk már arra, hogy miért olyan fontos megóvni ezt a képzeletbeli kincset, hiszen jól tudjuk, hogy bűnt elkövetni nem csupán a test, de a lélek ellen is lehet. Erre az időtlen üzenetre hívja fel a figyelmet az 1983-ban, Olaszországban bemutatott kultfilm, a Luigi Magni (A királypápa nevében, Poncius Pilátus szerint) rendezésében készült Legyetek jók, ha tudtok is. 

Magniék filmjét a 16. században élt katolikus pap, Néri Szent Fülöp ihlette, aki azokkal is törődött, akik a társadalom perifériájára szorultak – például az utcagyerekekkel. Az üzenet pedig nem maradt az olasz határokon belül: az alkotás világszerte ismertté vált és számos teátrumban bemutatták színdarabként, a magyar színházak is előszeretettel dolgozzák fel a mai napig. A Pesti Magyar Színházban 2019 elején, Pehr Klára fordításának felhasználásával mutatták be az egész családnak szóló Legyetek jók, ha tudtok! című zenés játékot, amelyet a koronavírus-járvány miatt a nézők immáron streamen keresztül, otthonról is megtekinthetnek a jegyük megváltásával.

Jelenet a Legyetek jók, ha tudtok című előadásból (Fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)

Az előadás az 1500-as évek Rómájába kalauzol el minket, a főszereplő pedig természetesen Fülöp atya, aki nem a szabályok szerint éli meg a hitét, az ő eszköze a jóságosság, amit igyekszik a gondjaiba vett koldus kölyköknek is átadni. Ezzel azonban magára haragítja a sátánt, így megindul a jó és a rossz küzdelmének sokadik felvonása, a középpontban pedig egy éles eszű és melegszívű utcagyerek, Cirifischio (Kocsis Gábor) áll. Az ifjoncok erkölcsi iránytűjének befolyásolását pedig olyan kiváló színész előadásában élhetjük át, mint a Néri Fülöpöt megformáló, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a premierkor mesélt kicsit a karakteréről, és a darab íróját, Vajda Katalint (Anconai szerelmesek, Hyppolit, a lakáj) is méltatta: „Nagyon jó feladat, szép kihívás. Játszottam már szentet és papot is életemben, de ilyen szociálisan érzékeny, ennyire finom humorú és lírai finomsággal megáldott embert ritkán van lehetőségem alakítani. Nagy öröm. […] Vajda Katalin gyönyörűen megírta színpadra, nem lepődnék meg rajta, ha az átírás erősebb lenne, mint a film. Felnőttnek, fiatalnak, gyereknek egyaránt szól. Legyetek jók, ha tudtok!”

Jelenet a Legyetek jók, ha tudtok című előadásból (Fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)

Eperjes Károly Fülöpén kívül fontos szerepet játszanak a történetben olyan szintén valós alakok is, mint Loyolai Ignác (Bede-Fazekas Szabolcs) és V. Szixtusz pápa (Rancsó Dezső) is, de náluk sokkal fontosabbak a fiatalok Cirifischióval az élen (a karaktert életre keltő Kocsis Gábor a Pesti Magyar Színház olyan darabjaiban látható, mint a Rumini, a Harisnyás Pippi és a Tündér Lala). „Ennek a darabnak nagyon sok vígjátéki eleme van. A gyerekek viccesek, nagyon aranyosak, kedvesek. Helyenként egy picit vulgáris szövegeket, mint utcagyerekek megengedhetnek maguknak, tehát nyelvileg is roppant érdekes és nagyon vidám tud lenni az egész. A vidámság és gondolatébresztés váltogatja egymást. A legjobb csomagolásban van.” – jelentette ki korábban a Legyetek jók, ha tudtok! rendezője, a Nádasdy Kálmán- és Jászai Mari-díjas Nagy Viktor (Valahol Európában).

Aki szeretne elmerülni Néri Szent Fülöp világában, megtapasztalni a jóságért vívott harcot és látni megelevenedni egy kortalan klasszikust, az egyéni jegyvásárlással februárban 19-én és 26-án, iskolai csoportok számára csoportos jegyvásárlással február 19-én és 25-én megteheti a Pesti Magyar Színház társulatának online előadásában. A lényeg az, hogy legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít.

Kiemelt kép: Eperjes Károly a Legyetek jók, ha tudtok egyik jelenetében (Fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)