A Budapest Bábszínház május utolsó hétvégéjén, gyereknap alkalmából nyitja meg újra kapuit a közönség előtt: 29-én és 30-án két különleges előadással várja a kicsiket és a nagyokat a teátrum társulata. Kuthy Ágnes két kivételes rendezése kerül ismét műsorra az Andrássy úti játszóhelyen, szombaton 15 órától a Holle anyót, vasárnap 10 óra 30 perctől pedig a 80 nap alatt a Föld körül című mesét láthatják az érdeklődők.

A szorgalmas és a lusta lány a kút mélyén végződő történetét évszázadok óta mesélik újra és újra, hiszen Holle anyó birodalma számos alkotót megihletett már. Legendás mesehős, aki a természet változásaiért felel, aki a földben megbúvó ércek gazdája, és akinek a dunnájából hullik a hó, és akinek világában a lányok bejárják a jóság, tisztelet, szorgalom, segítőkészség, egyben a felnőtté válás útját. Persze ki-ki a maga módján.

Phileas Fogg hasonlóan izgalmas alakja a nemzetközi meseirodalomnak. A minden körülmények között rendíthetetlen nyugalmú angol úriember arra vállalkozik, hogy fogadásból 80 nap alatt körbe utazza a Földet. Jules Verne egyik legismertebb és leggyakrabban feldolgozott regényének színpadi adaptációjában hősünk végtelenül kalandos, földrészeken átívelő útja nemcsak földrajzi és közlekedéstörténeti ismeretekre, de toleranciára és nyitottságra is tanít.

Jelenet a 80 nap alatt a Föld körül című előadásból (Fotó: Éder Vera)

A Budapest Bábszínház igazgatónője, Ellinger Edina elmondta, hogy a gyereknapi hétvégére azért választottak két paravános előadást, mert a színészeknek csak ezzel a technikával van lehetőségük maszkban játszani, továbbá egymás védelme érdekében 6 éves kortól mindenki számára kötelező a maszk viselése a teátrumban.

Akinek nincs módja május utolsó hétvégéjén a teátrumba látogatni, az sem marad bábszínházi élmény nélkül, hiszen továbbra is folytatódik a Bábfilmszínház, gyermek és felnőtt előadásokat tűz műsorra online a bábszínház. Május 7-én lesz látható az Apa lánya, 8-án a Rumcájsz, 14-én az Anima, 15-én a Nyúl Péter, 21-én az Esti Kornél, 22-én a 80 nap alatt a Föld körül, 28-án a Gengszter nagyi, 29-én a Holle anyó.

Kiemelt kép: Ellinger Edina (fotó: Gádoros Márk)