Megkezdődött a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház következő évadának első bemutatója, a Maszmók az indiánok között című gyerekelőadás próbafolyamata. Az előadást Urmai Gábor állítja színpadra, a premiert szeptember 30-án a teátrum Művész Stúdiójában tartják.

A színdarab főszereplője Maszmók, a Nagy Vándorló Mókus, aki nagy utazásra indul, a Táncoló Tűzmadár pedig vele repül. Össze kell gyűjteniük négy tárgyat, amit áldozatként kívánnak elfüstölni majd Wakantanka színe előtt, hiszen így a nagyapa-szellem választ adhat a kérdéseikre, és kiderül végre, hogyan oldják meg dolgaikat a fehér emberrel. Maszmók kalandjai során megismerjük a sziú indiánokat, átutazunk Mexikón, majd a Dél-Amerikába vezető keskeny földnyelven, egészen az Andokig, de kicsit belekeveredünk a riói karneválba is. Az előadás zenei világa az észak-amerikai (sziú, cheyenne) indiánok dalaiból, a mexikói és dél-amerikai mayák és inkák zenéjéből épül fel, autentikus hangszerek kíséretében.

A Deák Tamás által írt darabban Fridrik Noémi, Jenei Judit, Nagyidai Gergő, Horváth Viktor és Urmai Gábor lép színpadra. A díszletet és a jelmezeket Vertig Tímea tervezi, a dramaturg Sediánszky Nóra.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Maszmók az indiánok között próbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)