„Én a menyasszony” és „Az én menyasszonyom” címmel hirdetett kreatív pályázatot óvódás és kisiskolás korcsoport (3-12 évesek) számára a Magyar Nemzeti Múzeum a Magyar Menyasszony című kiállításához kapcsolódóan.

2023 decemberére a Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony címmel nagyszabású kiállítást tervez, hogy bemutassa a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változatosságát. A pályázat a 2023-ban megvalósuló időszaki kiállítás témájához kapcsolódik. Az esküvő évezredek óta az emberi élet egyik legkiemelkedőbb eseménye, nem véletlenül találjuk meg minden nép történetei, népmeséi között a szerelem és házasság témakörét, motívumait.

A rajzpályázati felhívás 3-12 éves gyerekek számára szól, a pályamunka lehet: festmény, grafika és rajz is. Pályázni három korcsoportban lehet: óvodás (3–6 éves) általános iskola 1–3. osztály, valamint 4–6. osztály. Minden nevezési korcsoportban külön díjazzák a csoport legjobbjait. Az alkotásokat szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely korcsoportonként hirdet győzteseket. A beérkező pályaműveket a Közönségkapcsolati és Múzeumi Értékközvetítő Igazgatóság Múzeumpedagógiai és Tudásközvetítő Főosztály munkatársai mellett egy szakmai, szakértőkből álló zsűri bírálja el. A legsikeresebb művek alkotóit a Magyar Nemzeti Múzeum díjakkal jutalmazza. A fő díjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján és a közönségszavazás eredményeként további értékes különdíjak, múzeumi programlehetőségek és ingyenes múzeumi belépők találnak majd gazdára. A beérkezett pályaművek legjobbjai helyet kapnak a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításában és az intézmény közösségi média felületein. Az egyes pályaműveket a Magyar Menyasszony című kiállítás keretében, 2023 decemberében állítják ki.

Egy pályázó maximum egy pályamunkával nevezhet, a nyertes pályázat anyagának felhasználására a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) teljes és kizárólagos jogot szerez. Pályázni kizárólag saját, eredeti szerzői alkotással lehet. A műveknek A4-es vagy A3-as papírra kell készülniük, az elkészült munkákat digitális úton, e-mailben, a magyarmenyasszony@mnm.hu címre kell eljuttatni a múzeum számára (tárgy: „MNM rajzpályázat Magyar Menyasszony”) , a lehető legjobb felbontásban (max: 4 MB) JPG, vagy PNG formátumban, a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját. Az elkészült pályaművek mellé szükséges megadni a pályázó nevét, a nevezési korcsoportot, ezek hiányában a pályázat érvénytelennek tekintendő. A pályázat beérkezési határideje 2023. február 7. Az eredményhirdetésre 2023. február 14-én kerül sor.