Ma ünnepli 45. születésnapját Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő, dalszerző.

Grecsó Krisztián 1976. május 18-án született Szegváron. Az általános iskolát szülőfalujában végezte el, majd a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. Egyetemi tanulmányait a békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán kezdte meg, ahol tanítói képesítést szerzett, ezt követően lett a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakos hallgatója, ahol 2001-en diplomázott.

Pályáját újságíróként kezdte a Békés Megyei Napnál, ezt követően tárcaíróként dolgozott a Délmagyarországnál. 1997-től a Bárka folyóirat külső munkatársa, majd 2001-től szerkesztője lett. 2006. és 2008. között a Nők Lapja vezetőszerkesztője volt, majd egy cikluson át a Szépírók Társaságának elnökeként dolgozott. 2009 óta az Élet és Irodalom című irodalmi-közéleti hetilap prózarovatának vezetője.

Első verseskötete 1996-ban jelent meg Vízjelek a honvágyról címmel, melyet olyan művek követtek, mint a Pletykaanyu (elbeszélések, 2001), a Mellettem elférsz (regény, 2011), a Vera (regény, 2019) és a Magamról többet (verseskötet, 2020). Utóbbi két kötetéért elnyerte a Libri irodalmi közönségdíjat. Emellett írt fogatókönyveket (Hasutasok, 2006, rendező: Szőke András; Megy a gőzös, 2007, rendező: Koltai Róbert), drámát (Cigányok, 2010, rendező: Máté Gábor), illetve ő jegyzi a talán méltán a korunk legsikeresebb magyar musicaljének nevezhető Vígszínházi sikerdarab, A Pál utcai fiúk szövegkönyvét is. Névjegyét a zene világában is letette: számos ismert zenekarnak és énekesnek írt dalszövegeket, sőt, a Grecsó-Hrutka Tandem első lemezén dalszerzőként is bemutatkozott.

Grecsó Krisztián műveinek központi témája a család mint az identitás meghatározója, és megjelenik nála az egyén és a saját múlt kapcsolata is. Stílusát gyakran hasonlítják a mágikus realistákéhoz, főként Gabriel García Márquez regényvilágához. Kötetei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul.

Kiemelt kép: Grecsó Krisztián (fotó: Szilágyi Lenke)