A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a járványhelyzet kezelésére hozott korlátozó intézkedések feloldását közös, a hétvégén megvalósuló Grand Opening – Összefogás elnevezésű klasszikus zenei eseménnyel kívánja elsőként köszönteni június 4. és 6. között. Az ország fontos fesztiválhelyszínein, – kisebb településein és nagyvárosaiban – a főterekre, vagy emblematikus helyszínekre megálmodott koncerten részt vesz  a szövetség minden tagszervezete. Magyar zeneszerzők, magyar zenészek közreműködésével szimfonikus koncertekkel, kamarazenei művekkel és könnyedebb hangvételű programokkal is készülnek az játszóhelyek.

A zene, a klasszikus zene a spirituális és a fizikai valónk elválaszthatatlan része. A koncert egyik fontos feladata és üzenete az emberi élet mentális intelligenciájával összefüggésben a jobb életminőség megteremtése, a katarzisok megélése, a gyógyítás. A közös ünnepen a több száz zenész által alkotott „éteri” kapcsolat létrehozásával, a klasszikus zene erejével szeretnék egységes közösségként kifejezni köszönetüket az újraindulás lehetőségéért.

Mindannyian bízunk abban, hogy a korlátozások feloldását ünneplő koncertek után az MMFSZ tagfesztiváljai számos örömöt adó programmal szolgálhatják a magyar kulturális élet újbóli magára találását” – nyilatkozta Bán Teodóra az MMFSZ elnöke.

A 14 helyszínre tervezett programok szervezői törekedtek arra, hogy az ingyenesen látogatható hangversenyek az adott helyszín fesztiváljaiban közreműködő művészekkel valósuljanak meg. Vácon, Pécsen, Gödöllőn, Gyulán, Kecskeméten, Kőszegen, Sopronban, Szentendrén, Nagykanizsán, Sárospatakon, Egerben és Budapesten van lehetőség az ingyenes, ültetett koncertekre előzetesen helyet foglalni a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége és tagszervezetei honlapján, illetve a koncertek helyszínén.

A eseménysorozatról összefoglaló kép- és hanganyag is készül, melyet a szövetség és a tagok weboldalain tesznek közzé, valamint az M5 kulturális csatornának is átadják.

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége tagszervezetei felelősséggel kívánják képviselni helyszíneiken a világjárvány miatt elmaradt fesztiválok, a művészeti közösségek megtartását. A Grand Opening – Összefogás koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósul meg.