Sok hónapos kihagyás után újult lendülettel néznek a nyitás elébe a Szegedi Pinceszínház alkotói. A kulturális rendezvényekre vonatkozó tilalom visszavonása és Tessék engem elrabolni! című filmjük forgatása után vendégjátékkal tért vissza a nézők elé a társulat. Először Lepsényben léptek fel május 28-án a Játék a kastélyban című előadással, a Déryné Program keretében. Az országos kezdeményezés jóvoltából még számos vendégjátékot terveznek a nyárra – a Molnár Ferenc-komédia mellett Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, valamint a Vitéz László és az elátkozott malom előadásokat utaztatva.

Míg a társulat az országot járja, a Pinceszínház épülete egy másik izgalmas programsorozatnak ad majd otthont: a színház egyik befogadott társulata, a Szegedi Egyetemi Színház rendez „kisfesztivált” június 7. és 9. között. A Kis Szegedi Egyetemi Színház Fesztivál – KisSZESZFeszt – névre keresztelt esemény visszahozza a nézők kedvenc SZESZ-előadásait, és egy új bemutatónak is helyet ad.  “ mint egy költői hasonlat” címmel Rejtő Jenő 7 kabaréjának illetve egyfelvonásosának egyedi gyűjteményét láthatják az érdeklődők június 8-án, kedden 19 óra 30 perctől.

A Vitéz László és a Karnyóné című előadások nemcsak itthon mutatkoznak majd be. A két produkció bejárja Arad megye és környéke magyarlakta településeit is az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja keretében.  A Kamara-Karaván idén harmadik alkalommal indul útnak, és célja, hogy a romániai szórványmagyarság olyan tagjaihoz is eljuttassa a magyar nyelvű kultúrát, színjátszást, akik számára nem feltétlenül adott a színházba – különösen magyar színházba – járás lehetősége.

A Vitéz László kicsik és nagyok régi kedvenc történetét tálalja újszerűen, hiszen a darab bábok helyett színművészek előadásában került megrendezésre, a Karnyóné pedig Tapasztó Ernő rendező koncepciója szerint szintén „élő bábszínházi” jelleget ölt. Az előadások június 7- 12. között Arad és Temesvár mellett Kisjenőn, Pécskán, Kisiratoson, Déván és Kisperegen is láthatóak lesznek.

Kiemelt kép: Játék a kastélyban (Fotó: Molnár Gábor)