A 2021-es Ördögkatlan Fesztiválon debütált a Stefan Zweig utolsó művéből, a Sakknovellából Légrádi Gergely által írt színpadi adaptáció, a Fekete-fehér. A darab rendezője Ujj Mészáros Károly, a főszereplője pedig Göttinger Pál, aki hetven percen keresztül négy különböző személyt formál meg. 

„Egy hotelszoba – akár egy börtön cellája. Van idő mesélni, van idő játszani. A magányos fogoly megpróbálja minden áron ép elmével túlélni az új hatalom pusztító elnyomását. A végeláthatatlan kihallgatásokat. Hogyan segíthet mindebben a sakk? Hol kezdődik a játékszenvedély és hol válik őrületté? Csak úgy sorjáznak a játszmák, amelyeket le kell játszani, úgy önmagával, mint a másik színnel és a hatalommal. Tessék beszállni. A hajó hamarosan kifut. Ahogy a gondolkodási idő, amely a következő lépés megtételére rendelkezésre áll. Szóval? Beszáll? Leül? És lép végre-valahára?” – ígéri a monodráma színlapja, amely nem csupán története és főszereplője miatt különleges, hanem a látvány tekintetében is az, ugyanis Ujj Mészáros Károly fénytervei alapján készült. Íme egy kis ízelítő belőle: 

Göttinger Pál a következőket nyilatkozta az előadással kapcsolatban: „Bár elsősorban rendező vagyok, a pályám eleje óta mindig játszottam is – általában cinikus, vicces, önironikus szereplőket, többször kisebbeket, mint nagyobbakat. Azért jött jól most ez a feladvány, mert ezt a szereplőt nem lehet elviccelni, nem lehet idézőjelbe tenni, eltartani. És megfogalmazni sem lehet máshogy, mint úgy, hogy személyessé teszem: azaz sok évnyi nevettetés után most a saját sarokba szorítottságomról, kétségbeesésemről kell beszélnem ahhoz, hogy Dr. B. életre keljen – és ha ügyes vagyok, mindannyiunkéról. Egy tragikus, szelíd szavú, tönkretett, de a belső iránytűjét féltőn karbantartó hős… mit akarhatnék még. Nagyon szeretem játszani őt – és drukkolok neki.”

A Fekete-fehér szeptember 12-én, 19 órától látható a B32-ben, majd szeptember 16-án és 26-án az Eötvös10-ben, ugyanebben az időben lesz megtekinthető.

Kiemelt kép: Jelenet az előadásból Göttinger Pállal (Fotó: fotograczia)