A Thália Színház idén április 10. és 14. között rendezi meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, melynek nyitóelőadása a Tersánszky Józsi Jenő regényéből született Kakuk Marci című komédia lesz. A nagyváradi Szigligeti Színház áprilisban bemutatott darabjának rendezője a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Gothár Péter. A címszerepben Hunyadi István látható, mellette pedig majdnem az egész társulat játszik az előadásban.

Gothár Péter egy korábban adott interjúban el is mondta, hogy a darabválasztásnál nagyon fontos szempont volt, hogy olyan anyaggal dolgozzanak, amiben mindenkinek jut feladat. Azt is hangsúlyozta, hogy az író szövegei nagyon passzolnak a Bihar megyei élethez, Nagyváradhoz, és a színház társulatának is jól állnak, amelyben sok a fiatal és erős ember.

A 20. századi magyar próza egyik legkiemelkedőbb alkotójának tartott Tersánszky regényciklusa hosszú időszakot ölel fel, amelyet nagyon nehéz lenne színpadon megjeleníteni, így Gothár Péter inkább kiemelt néhány jelenetet a több száz oldalas anyagból, ezeket Kárpáti Péter dramaturg segítségével fűzték össze színdarabbá. Az előadás formája is ehhez alkalmazkodik, nem beszélhetünk szokványos történetmesélésről, helyette erős képek váltják egymást a színpadon, melyek annak ellenére, hogy lassan 100 évvel ezelőtt íródtak, nagyon is naprakészek. Ennek az az oka, hogy a benne szereplő egyszerű emberek egy nagyon feszült korszakban kell, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban, egy olyan időszakban, amikor a hatalmi korrupciós viszonyok között nagyon nehéz tisztának és emberségesnek maradni. Az ő zavartságuk, a mindennapi helyzetekben tanúsított értetlenségük erősen áthallásos a mai magyar társadalommal.

Jelenetfotó a Kakuk Marci című előadásból (Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad)

Kárpáti Péter egy nyilatkozatában ki is emeli, hogy az 1942-ben megjelent regény a dokumentumfilm élességével mutatja be a száz évvel ezelőtti életet, a kegyetlen világban, amely kibontakozik az oldalakon és a darabban is, helyet kap egymás mellett a szegénység, az önzés és a szerelem is. Ezek elegye végül meglepő módon könnyedén és szórakoztatóan irányítja a nézők figyelmét a társadalom peremére szorult emberek életére.

Köztük próbál szerencsét Kakuk Marci, akinek útja kalandos és humoros fordulatokban bővelkedik. Az inasként tengődő árva fiú egy nap ráun a pofonokra, ezért barátjával, a részeges Somával szélhámosságra adja a fejét, és elindul, hogy alkalmi munkákból tengődve megcsinálja a szerencséjét. A történet előrehaladtával rájövünk, hogy minden turpisság ellenére Marci egy szeretetre méltó hős, aki mindig és minden körülmények között feltalálja magát, még akkor is, amikor váratlanul rátalál a nagybetűs SZERELEM.

A nagyszabású, csaknem húsz szereplőt felvonultató előadást élő zenei kísérettel játssza a Szigligeti Színház társulata, négy művész működik közre a produkcióban, melynek zenei vezetője Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész.

Az előadás nagyon szórakoztató formában dolgoz fel komoly, a mi életünkben is felmerülő kérdéseket, Gothár Péter elmondása szerint erősen hat majd a nézőkre, mivel úgy lesz szomorú, hogy közben rengeteg vidám percet is okoz a nézőknek, Az alkotók azt is remélik, hogy sokakban merülnek majd fel az előadás után olyan kérdések, amiken hosszú ideig fognak még gondolkodni.

Jelenetfotó a Kakuk Marci című előadásból (Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad)

Szereplők: Hunyadi István, Dimény Levente, Balogh Attila, Csatlós Lóránt, Tasnádi Sáhy Noémi, Ababi Csilla, Szotyori József, Szabó Eduárd, Gajai Ágnes, ifj. Kovács Levente, Fábián Enikő, Tóth Tünde, Dobos Imre, Trabalka Cecília, Kocsis Gyula, Pitz Melinda, Sebestyén Hunor, Kiss Csaba, illetve Nagy Tímea, Naphegyi-Boldis Zsuzsanna, Zsisku Eliza, Torkos Márk, Szűcs Tamás

Zenekar: Bartalis Botond, Dallos Levente, Dombi Dávid, Székely István
Dramaturg: Kárpáti Péter
Díszlettervező: Gothár Péter
Jelmeztervező: Tihanyi Ildikó
Zene: Selmeczi György
Zenei munkatárs: Brugós Anikó, Trabalka Cecília
Díszlet- és jelmeztervező asszisztens: Szőke Zsuzsa

Jelenetfotó a Kakuk Marci című előadásból (Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad)

Az előadásra jegyek már elérhetőek erre a linkre kattintva.

Kiemelt kép: Hunyadi István és Tasnádi Sáhy Noémi (Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad)