Májusban két különleges bemutatóval zárja a 2018/19-es évadát a Katona József Színház, melyeknek már elkezdődtek a próbái a nagyszínpadon és a Kamrában is.

Május 17. Szürke Galamb – Kamra

Tar Sándor izgalmas krimije a rendszerváltás után játszódik, az apokaliptikus vízióként is felfogható történetben egy titokzatos betegség szedi áldozatait a kisvárosban, és ha ez nem lenne elég, egymást követik a rejtélyes gyilkosságok is, amelyek egyetlen elkövető felé mutatnak. Reményre pedig csak egy furcsa kamasz fiú, Néger felbukkanása ad okot. Az 1996-ban megjelent regényhez fogható korábban nem volt a magyar irodalomban, így a Gothár Péter és Németh Gábor által jegyzett színpadi változat is izgalmasnak ígérkezik.

Rendező: Gothár Péter

Játsszák: Mészáros Béla, Fekete Ernő, Pelsőczy Réka, Samudovszky Adrián, Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Vizi Dávid, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, Baki Dániel, Fröhlich Kristóf, Várady Gergely, Veszelovszki Janka

Kocsis Gergely a Szürke galamb próbáján (Fotó: Dömölky Dániel)

Május 18. Ha elmúlik öt év – nagyszínpad

Federico Garcia Lorca 1931-ben íródott drámájáról maga is azt vallotta, hogy színházban bemutathatatlan, ám ennek ellenére öt évvel később Madridban mégis elkezdődtek a próbái. A premier azonban mégis elmaradt a spanyol alkotó hirtelen halála miatt. Most a Katona József Színház művészei mégis megkísérlik, hogy Imreh András fordításában színpadra vigyék a Fiatalember történetét, akinek öt évet kell várnia arra, hogy oltár elé vezethesse menyasszonyát.

Rendező: Zsámbéki Gábor

Játsszák: Bányai Kelemen Barna, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kovács Lehel, Lestyán Attila, Rohonyi Barnabás, Fullajtár Andrea, Gombó Viola, Jordán Adél, Pálmai Anna, Tóth Anita, Tóth Zsófia, Zsámbéki Jakab

Elek Ferenc a Ha elmúlik öt év próbáján (Fotó: Szilágyi Lenke)

Kiemelt kép: Jordán Adél (Fotó: Szilágyi Lenke), Fekete Ernő és Pelsőczy Réka (Fotó: Dömölky Dániel)