A nagy sikerű Balaton-sorozat után Zajácz D. Zoltán újabb krimivel jelentkezett, ám ezúttal újabb vizekre evezett: a Sötétség Malmőben cselekménye 2009-ben, Svédországban játszódik új szereplőkkel – de azért feltűnik benne egy régről ismert alak is.

Egy nyári éjszakán egy malmői étterem mögött húzódó sikátorban egy meggyilkolt kamaszlány holttestére bukkannak. Az áldozat kiléte ismeretlen, az öltözéke, a sminkje és a stílusa alapján azonban a nyomozás vezetője, Greta Almgren arra a következtetésre jut, hogy a lány a gót közösség tagja lehetett. Greta egy újságíró ismerőse, Sara Lendvay segítségével lát neki az eset felgöngyölítésének, ám az ügy váratlan fordulatot vesz, amikor pár nap múlva a kikötőben újabb gót fiatal holttestére bukkannak. Úgy tűnik, egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a városban, aki a gót szubkultúra tagjait vette célba. Ahogy a sötétség eluralkodik Malmö városán, úgy nő a nyomás a rendőrségen, hogy mielőbb rács mögé juttassa a kegyetlen elkövetőt.

Zajácz D. Zoltán 1966-ban született Kisvárdán, az érettségit pedig a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatán tette le, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a ’90-es évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a Friderikusz Show szerkesztője volt. Jelenleg középiskolai tanárként dolgozik, hobbija a zenélés, a nyolcvanas évek elején pedig a legendás Cipőfűző zenekarban Bódi László Cipő szerzőtársa volt. Első regénye Véres Balaton címmel 2021-ben jelent meg, amelyet egy évvel később követett a trilógia másik két része (Haragos Balaton, Dermesztő Balaton), majd tavaly érkezett a sorozat előzménykötete is (Gyilkos Balaton).

Zajácz D. Zoltán (Fotó: Zajácz Olivér)

Zajácz D. Zoltánnal tavaly nyáron készítettünk interjút, a beszélgetés során pedig szó esett a most megjelent új kötetről is, amellyel a szerző egészen új oldalát kívánta megmutatni. És ez jórészt sikerült is neki, mivel a Sötétség Malmőben – bár magán hordozza az író stílusjegyeit – egy egészen másfajta bűnügyi regény lett. Mintaként a skandináv krimik szolgáltak, éppen ezért az eddigiektől eltérő a helyszínválasztás, és a cselekmény is időben jóval közelebb került napjainkhoz. Az új regényre azonban mégsem tekinthetünk igazi skandináv krimiként, mert bár a történet valóban Svédországban, többnyire svéd szereplőkkel játszódik, hiányzik belőle az a fajta hűvös hangulat és társadalomkritika, amely az észak írók sajátossága. Kapunk viszont helyette egy igazán izgalmas, okosan felépített és csavaros történetet, amelynek a csattanója egy nagyon emberi drámát mutat fel.

A szerző krimiíróként való fejlődése is tetten érhető az új regényben: míg a Balaton-trilógia inkább – a jó értelemben vett – ponyvairodalom felé mozdult el, könnyed nyári kikapcsolódást biztosítva az olvasónak, addig a Sötétség Malmőben egy jóval komorabb és összetettebb történet. Greta Almgrennek és nyomozócsapatának egy sorozatgyilkos nyomába kell szegődnie – pontosabban eleinte nem sejtik, hogy sorozatgyilkossal van dolguk, hiszen minden idejüket lefoglalja, hogy fényt derítsenek a fiatal áldozat személyazonosságára, ami jóval nehezebbnek bizonyul, mint sejtenék. Pár nappal később azonban újabb gót lány holttestére bukkannak, és nem sokkal később előkerül a harmadik áldozat is. Ráadásul az eset szálai egészen messzire vezetnek: egy másik, az 1990-es évek végén elkövetett sorozatgyilkossághoz.

Zajácz D. azonban nemcsak a krimi terén alkot maradandót, hanem sikerült igazán színes szereplőgárdát felvonultatnia. Kezdve Gretával, aki harmincas évei végén jár, válása után egyedül neveli tizenkét éves lányát, és aki egyben a nyomozócsoport egyik legjobb tagja. Felettese szívrohama után ő kerül a mostani eseten dolgozó csapat élére, így neki kell egyengetnie a fiatal Gunnar Eklund útját is, aki viszont mindennél jobban szeretné bizonyítani rátermettségét. A lezser Nicklas Möller, a mindig kifinomult Rasmus Persson és a számítógép-zseni Freja Solberg alkotja még a nyomozócsoportot, ők mindannyian elég érdekesek ahhoz, hogy a továbbiakban is szívesen olvassunk róluk.

Zajácz D. Zoltán (Fotó: Z. Berkes Éva)

Szintén az eset felderítésén dolgozik Sara Lendvay is, az Aftonbladet újságírója, aki nemcsak kollegális, hanem baráti viszonyt is ápol Gretával. Nem mellesleg ő a Balaton-trilógiából ismert Lendvay Laura unokahúga, aki pár fejezet erejéig szintén feltűnik a színen – ezzel pedig Zajácz D. remek kikacsintást ad korábbi olvasóinak. Szintén üdvözítő volt, hogy a regény felénél a szerző behoz a történetbe egy másik szálat is, ezzel együtt pedig megismertet minket Mads Lindgrennel, aki hét évvel ezelőtt fordított hátat a rendőrségnek, miután sikeresen felderítette az addigi legnagyobb port kavaró sorozatgyilkosság rejtélyét. Most azonban egy különleges megbízatás miatt vissza kell térnie Malmőbe – de ezt nem mindenki fogadja kitörő lelkesedéssel.

A regény egyetlen hibája abban rejlik, hogy némely történetszál túlságosan hamar ér véget vagy vesz váratlan fordulatot. Spolierveszély miatt ezek ecsetelésétől most megkímélnénk az olvasóinkat, legyen elég annyi, hogy egyes szereplők kapcsolata egyik pillanatól a másikra vesz gyökeres fordulatot, vagy egy, a kezdetben igen fontosnak bizonyuló mellékszál megoldása egészen banális megoldást kap. Szerencsére ezek nem akkora horderejű dolgok, amik nagyban befolyásolnák az élvezhetőséget, de éppen azért lesznek szembeötlőek, mert egyébként a cselekmény mindvégig a megfelelő tempóban halad. Összességében azonban a Sötétség Malmőben-nek nem lehet oka a panaszra, mert mindvégig fenntartja az érdeklődést és olvastatja magát – reméljük, hogy jövő ilyenkor már kézbe vehetjük a folytatást is.

Zajácz D. Zoltán: Sötétség Malmőben, General Press Kiadó, 304 oldal
Kiemelt kép: Zajácz D. Zoltán: Sötétség Malmőben (Szerzőportré: Szalmás Kriszta)