Szeptember 14-én Takarásban címmel nyílik kiállítás Gordon Eszter fotóiból a Jurányi Galériába. A tárlatot – amely november 30-ig látogatható – Bánfalvi Eszter nyitja meg, az esten közreműködik Bíró Eszter is.

Az 1974-es születésű Gordon Eszter gyermekkorát Varsóban töltötte, az érettségit viszont már Budapesten tette le, ezt követően a Práter utcai fotó szakmunkásképzőben szerzett képesítést. AZ ELTE-n diplomázott (1999), előbb angol-orosz nyelv és irodalom tanári szakon, majd kulturális menedzseri diplomát is szerzett (2001). Szabadúszó fotográfusként tevékenykedik, az elmúlt 20 évben hivatalos fotósa volt többek között a Bárkának, a Nemzeti Színháznak, az Örkény Színháznak, a Budapesti Operettszínháznak, a Vígszínháznak és a Gólem Színháznak.

,,Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz: szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani. Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Két éve kaptam felkérést a Jurányi Házból, Rozgonyi-Kulcsár Vikitől és Vég Szilvitől, hogy a havonta megjelenő László Zsuzsi által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsek portrékat. Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen! A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez. Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a „teljes fotó” nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy „plakátkiállítás” szülessen, hanem, hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül. Így született meg a Takarásban című kiállításom, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön” – mondta el Gordon Eszter a közelgő megnyitó kapcsán.

Kiemelt kép: Gordon Eszter (Fotó: Keleti Éva)