A Göncz Árpád életéről készült Mérleg címre keresztelt drámát augusztus 3-án mutatja be a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban a Terminál Workhouse független színházi formáció és a Csokonai Nonprofit Kft. A rendező Kerkay Rita, a Nőt Varga Mária, a Férfit Zsótér Sándor alakítja majd.

Gerlits Réka, a Terminál Workhouse művészeti vezetője és az előadás produkciós vezetője elmondta, hogy örömmel fogadták a kerület felkérését, ami szabadságot adott számukra abban, hogy melyik Göncz művet veszik elő, és milyen alkotói csapatot toboroznak hozzá. Kiemelte, hogy a Terminál számára óriási lehetőség, hogy egy partnerszervezet a munkájukhoz infrastrukturális és anyagi támogatást is biztosít.

Boronkay Soma, a készülő darab dramaturgja kiemelte, hogy leginkább ez az anyag viszi közel a nézőket az író személyiségéhez. A darab Férfi karaktere hűen mutatja be Göncz Árpád személyes sorsát, élményeit és viszonyát az agrártanulmányokhoz. Az Amerikából visszatérő Nő és szerelme 23 év után újra találkoznak, a szálak kibontakozni látszanak, de a nyelvi különbségek miatt számos félreértés érezhető a szövegben. A darab fő kérdése: Menni vagy maradni?

A rendezőnőt, akinek számos darabját mutatta már be a székesfehérvári Vörösmarty Színház, leginkább a sors kérdése foglalkoztatja a darabban. Továbbá, hogy mennyire van előre megírva az életünk története, és mi a szabad akarat, ha az ember elhagyja az országot, ahol felnőtt vagy, ha marad? A végkifejlet bizonytalan. Az újrakezdés és a végső befejezés lehetősége is megmutatkozik a darab azon részében, amikor a két főszereplő a találkozóra készül.

A darab bemutatójára 2022. augusztus 3-án, a volt köztársasági elnök beiktatásának évfordulóján kerül sor.

Kiemelt kép: Zsótér Sándor (Fotó: Trokán Nóra)