Megkezdődött a Mérleg című darab próbafolyamata: Göncz Árpád drámájának szerepeit Varga Mária és Zsótér Sándor alakítják, az előadást augusztus 3-án mutatják be a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Generációk óta felmerül a kérdés: menni vagy maradni? Ezt feszegeti Göncz Árpád Mérleg című darabja, amelynek a napokban tartották az olvasópróbáját. A drámát augusztus 3-án, a néhai köztársasági elnök beiktatásának évfordulóján mutatják be a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, ezzel tisztelegve a 100 éve született volt köztársasági elnök és író emléke előtt. A Terminál Workhouse független színházi formáció és a Csokonai Nonprofit Kft. közös produkcióját Kerkay Rita rendezi, aki a Színház és Filmművészeti Egyetemen a Kossuth-díjas Zsótér Sándor osztályába járt, aki pedig az előadásban a „Férfi” szerepét alakítja. A „Nőt” a legendás Varga Mária kelti életre a színpadon. Az előadás zenéjét Matkó Tamás szerzi, a produkció létrejöttét a Göncz Árpád Alapítvány is támogatja.

„Egy-két bútor, pár kis szobor, néhány nipp lesz csak a színpadon, mintha a nagyszüleink nappalijában lennénk. Az apró porcelánfigurák is segítenek majd életre kelteni a „Férfi” és a „Nő” régi történeteit. Nagyon fontos például, milyen sorrendben vannak az asztalon ezek a tárgyak, mert minden csere más-más nézőpontot tükröz” – árulta el Kerkay.

Matkó Tamás és Kerkay Rita a Mérleg olvasópróbáján (Fotó: Gordon Eszter)

Gerlits Réka, a Terminál Workhouse művészeti vezetője és produkciós vezetője szerint nem is lehetne aktuálisabb ez a téma. „Bátorság elmenni, vagy inkább maradni az? Ugyanez visszafelé is igaz; gyávaság-e menni vagy maradni? Két karakter, két sors, akik valamikor a rendszerváltás előtt, több, mint húsz éve találkoztak utoljára Göncz Árpád darabjának története szerint. Boronkay Soma dramaturg munkájának köszönhetően Göncz drámai és néhol kifejezetten humoros szövege remek ritmust kapott. A Terminal Workhouse által létrehozott Bátorságok Könyve online magazin külön kampánnyal készül a bemutatóra, melyben az alkotókat nem csupán az előadásban betöltött szerepükről kérdezzük, hanem arról is, mit jelent számukra a bátorság a magánéletükben és a szakmájukban. Alapítótársammal, Mészáros Piroska színésznővel úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan történet, amit nem csupán látni kell, hanem a lehető legtöbb fórumon beszélni róla” – fogalmaz.

Kiemelt kép: Zsótér Sándor és Varga Mária a Mérleg olvasópróbáján (Fotó: Gordon Eszter)