Vidám hangulatú olvasópróbával kezdte a 2022-es évet a Szegedi Pinceszínház. Carlo Goldoni és Kiss Csaba Házasság Palermóban című komédiáját (amely A régiséggyűjtő családja alapján készült) Varga Bálint rendezi, a bemutatót február 11-én tartják. A rendező sajátos látásmódja és a mű komikus helyzetei felejthetetlen élményt fognak nyújtani a Varsányi Anna által tervezett díszletben és jelmezekben.

Hajszás évad volt az 1749/50–es Goldoni számára: fogadásból 16 három felvonásos darabot írt a velencei Sant’ Angelo Színház számára, köztük olyan remekműveket, mint A kávéház, A komédiaszínház vagy A hazug. E sűrű év termése volt A régiséggyűjtő családja is, amelyet a karneváli szezonban mutattak be. A történet ugyanolyan egyszerű, mondhatni semmiség, mint a Goldoni daraboké általában: egy eltört legyező, egy sült tök, egy félreértett kávé–és máris indul a civódások, féltékenykedések megállíthatatlan körtánca. A komikus helyzet Goldoni számára csak kiindulópont, a vígjáték igazi forrása: a jellem.

A történet egy esküvő másnapján kezdődik Palermóban, amikor új asszony érkezett az előkelő, ám csontszegény Terrazzani házhoz, és vele együtt beköszöntött a jólét. A lány apja, a gazdag Pantalone 20 ezer aranyat adott hozományul, de a pénzt pillanatok alatt elnyeli az após régiséggyűjtő szenvedélye, valamint az anyós ékszerek és ruhák utáni olthatatlan szomjúsága. A lánynak és jámbor, szerelmetes férjének, Giacintonak semmi nem jut. Még egy rendesebb ruhára való sem. És elindul a háború: a meny függetlenségi harca az örömszülők ellen, ezzel együtt a családi hierarchia átrendezése.

A Szegedi Pinceszínház épülete (Fotó: Szegedi Pinceszínház)

A darabban a konfliktus forrása a három nő harca egymással: a korára érzékeny anyós, a tiszteletet kivívni kívánó meny és a köztük libikókaként mozgó, furfangos szobalány között. Erre rakódik rá a szinte értéktelen tárgyakat megszállottan hajkurászó és felhalmozó Anselmo figurája, aki, mintha néha egy másik dimenzióban létezne, kívül esik a házában dúló háborúkon célpontot kínálva a cselszövő Brighellának. Ez utóbbit Beszterczey Attila alakítja, akit a közönség a Szeretlek, Faust előadás Mindszenty püspökeként láthat. Megoldást az egyre bonyolódó helyzetekre, a lány és ifjú feleség, Doralice édesapja, Pantalone úr keres és talál. Megformálója Szemán Béla, aki több, mint húsz év után lép újra a Szegedi Pinceszínház deszkáira.

Kiemelt kép: Pillanatképek a Házasság Palermóban című előadás próbájáról (Fotó: Szegedi Pinceszínház)