Január 28-án, vasárnap 21 órai kezdettel lesz látható az M5 csatornán a Sába királynője című opera négy felvonásban, német nyelven, magyar felirattal ellátva. 

A Sába királynője, Goldmark Károly legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben, monumentális zenedráma, mely meghozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az egzotikus nagy opera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét. Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszög-történet megírására a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között.

Az eredetileg az Erkel Színházban bemutatott előadásban a címszereplőt Gál Erika alakítja, Salamon királyt Kelemen Zoltán énekeli. További szerepekben Fried Péter (főpap), Sümegi Eszter (Szulamit), Nutthaporn Thammathi (Asszád), Cserhalmi Ferenc (templomfelügyelő), Rezsnyák Róbert (Baal-Hanan) és Zavaros Eszter (Astaroth) lesz látható-hallható. Az operát Petrovics Eszter rendezte.

Kiemelt kép: Jelenet a Sába királynőjéből (fotó: Magyar Állami Operaház)