Augusztus 21-én a Gödöllői Művészetek Házában debütál Tamási Áron szerelmes játéka, az Énekes Madár. A rendező a Nemzeti Színház fiatal színművésze, Szabó Sebestyén László, aki nem először vállal ilyen feladatot, már a gimnázium óta érdekli az, hogy hogyan lehet és érdemes egy anyagot színre vinni: „Régóta foglalkoztat a rendezés, nem is ez az első próbálkozásom. Az egyetemen például Miquèu Montanaro Keleti szél nevű formációjának az albumából a Ballada az éneklő tengerhez című részből Adieu Paure Carneval címmel állítottam színpadra egy koncertszínházi előadást, amelynek zenei részén Kákonyi Árpáddal dolgoztam együtt.” – mondta a Junior Prima díjas alkotó.

Nem véletlenül esett erre a színműre Szabó Sebestyén László választása: a Kossuth-díjas székely író talán legszebb története ez, szereplőiben magunkra ismerhetünk: mindenki a boldogulását keresi a vágyak kereszttüzében, még ha tudják is, hogy nem egyszerű dolog ez, a keresés végzetes ellentéteket szülhet. „Olyan darabot szerettem volna, amelyben a színészek minél több oldalukat meg tudják mutatni, lubickolhatnak a szerepekben. Azt gondolom, hogy ennek az Énekes madár megfelel, mert nagyon összetett figurák vannak benne, igazi kihívás mindenkinek. Régóta ismerem ezt a darabot, nagyon szeretem a történetét, jó ideje foglakoztatott már, hogy hogyan lehet ezt ízlésesen, a humorát megtartva, de a komolyságát előtérbe helyezve megcsinálni. Kevés szereplő van benne, az én verziómban nyolcan játsszák, ezért könnyen lehet utaztatni majd, ez is nagyon fontos szempont volt.” – fűzte hozzá.  

Szabó Sebestyén László az Énekes madár olvasópróbáján (Fotó: muza.hu)

A szereposztás a rendezői koncepciónak köszönhetően parádés: Katona Kinga, Barta Ágnes, Szász Júlia, Bordás Roland, Kovács Tamás, Mészáros Martin, Szűcs Nelli és Vrabecz Botond játszák az előadást. „Úgy válogattam össze az alkotótársakat, hogy megtalálja őket a feladat, nagyon jó velük együtt dolgozni.” – mondja Szabó Sebestyén László, amikor erről kérdezzük.

Pályája során nagyon hangsúlyosan jelen van a zene, gondoljunk csak a Nemzeti Színházban januárban bemutatott A súgó című előadásra, amelynek címadó dalát is ő jegyzi. „Elég dominánsan jelen lesz ebben a darabban is a zene. A válogatás során sokféle anyagból inspirálódtam, az volt a cél, hogy egy olyan szövetet hozzak létre belőlük, ami nem csak végigkíséri az előadást, hanem szerves részévé is válik. Nagyon sok jelenet épül zenére, nem aláfestésként használom, komoly dramaturgiai szerepe van.”

Az Énekes madár egyelőre csak egyetlen alkalommal lesz látható Gödöllőn, de zajlik már az egyeztetés a további előadásokról is. A holnapi premierre mindenestere még elérhető néhány jegy azoknak, akik nem akarnak egy következő alkalomra várni!

Kiemelt kép: Az Énekes madár alkotói (Fotó: muza.hu)