Június 12-én Gödöllőn tartja legújabb bemutatóját a Monarchia Operett: Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjét Kerényi Miklós Gábor – KERO állítja színpadra. A zenés mű budapesti premierjére augusztus 15-én, a Városmajori Szabadtéri Színpadon kerül sor.

A Kollár Péter Erik táncoskomikus-jelmeztervező által vezetett Monarchia Operett egy több mint 10 éve alakult társulat, melynek célja a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásaikat. Itthoni fellépéseiken túl számos nemzetközi turnén öregbítették már az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben és Oroszországban is. A most bemutatásra kerülő Huszka Jenő-operett igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.

Erzsébet királyné, köztudottan szerette a magyarokat, és a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya összecsengett a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét. Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.

Szendy Szilci és Kollár Péter Erik a Sissi, a magyar királyné operett táncpróbáján (fotó: Monarchia Operett)

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztak létre az alkotók. Az előadáson többek között felhangzik két megzenésített Petőfi vers, a Szeptember végén, a Szabadság, szerelem, és a megrendítő Szegény magyar nép című dal is. Ezenkívül ebbe írta Huszka a közismert Délibábos Hortobágyon-t, a Rózsám, viruló kis rózsám-at, de bekerült a műbe az Én mától kezdve csak terólad és a Csík-csicsóban című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé. Erzsébetet Denk Viktória, gróf Andrássy Gyulát Árvai Dániel kelti életre, mellettük olyan sztárokat láthatunk majd a színpadon, mint Kádár Szabolcs János, Oszvald Marika, Szendy Szilvi vagy Peller Károly. A díszletet Rákay Tamás, a jelmezeket Kollár Péter Erik tervezi, a produkció zenei vezetője Kéménczy Antal, koreográfusa Szkáli Edina. Az operettet Kerényi Mikós Gábor – KERO rendezi, akitől nem áll messze az Erzsébet-kultusz, hiszen Magyarországon elsőként ő állította színpadra 1996-ban a Lévay-Kunze páros Elisabeth című musicaljét, amely aztán a Budapesti Operettszínház egyik meghatározó előadásává vált.

Kiemelt kép: A Sissi, a magyar királyné operett plakátja, a címszereplőt alakító Denk Viktóriával (forrás: Monarchia Operett)