Idén 39. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely változatos, több művészeti ágat is érintő előadásaival április 5. és 22. között várja az érdeklődőket. A színes kínálatban helyet kap a komolyzene, az opera, a jazz, a könnyűzene, a világzene, az újcirkusz, a színház és képzőművészeti programok is, valamint kiemelten fontos szerep jut a táncnak. Mi most egy különleges kortárs darabra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelynek a MU Színház ad otthont. Április 10-én 20 órától lesz látható Góbi Rita Társulatának Freestyle című bemutatója.

Az Újvidéken született táncművész és koreográfus a budapesti Táncművészeti Főiskolán diplomázott. Pályáját a Pécsi Balettnél kezdte, majd sorra tűnt fel a független táncszcéna társulataiban is: dolgozott Bozsik Yvettel, Szabó Rékával és Duda Évával is. 2006-ban megalapította saját társulatát, emellett tanít a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatán, és workshopjaival pedig rendszeresen vendégeskedik külföldi és hazai intézményekben és fesztiválokon. Egyedi stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus és a redukcióra való törekvés, előadásai mindig személyes témából indulnak ki. Munkáit a kísérletező kedv és a precizitás egyaránt jellemzi, az általa megálmodott koreográfiák az ösztönös, monoton és az ismétlődő miniatűrmozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolásából erednek, amelyek mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódnak át.

Góbi Rita (Fotó: Piti Marcell)

A Freestyle alapötlete már 2017-ben megfogalmazódott Góbi Ritában, amikor az L1 Fesztivál programjában felfedezte Ruri Mitoh nevét a vele egynapon fellépők között. Nem látták egymás előadásait, hiszen egyszerre táncoltak, de Rita az interneten fellelhető videók és fotók alapján azonnal azt érezte, hogy van valami hasonlóság közte és a japán táncművész között. Így felvette a kapcsolatot Rurival, akinek workshopján is részt vett. Ott vetette fel először a duett ötletét, amelyet azonnal el is kezdtek megtervezni. A megállapodásuk szerint az előadás induló gondolata Ritáé, mivel ő kezdeményezte az együttműködést, így első körben ő gondolkodott a csapat többi tagjáról, az egyéb szervezési feladatokat pedig közösen végezték. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal a darab zeneszerzőjén, Szegő Dávidon keresztül került kapcsolatba.

Az előadás nézői azon túl, hogy egy különleges kortárs performanszt láthatnak, egyedi zenei élménnyel is gazdagodnak majd. Góbi Rita általában csendben komponálja koreográfiáit, mely a Freestyle esetében is így történt. Amikor a teljes előadás elkészült, csak akkor fogalmazta meg, hogy kettőjük belső zenéjét kell elektronikus eszközökkel megjeleníteni, amely minimalizmusával és egyszerűségével leképezi azt, amely az ő és Ruri bensőjében zajlik tánc közben.

Az előadás annak ellenére, hogy csak április 10-én mutatkozik be közönség előtt, már majdnem teljesen készen van, pedig egy ilyen darab megszületése nagyon hosszú folyamat, hiszen nincs előre leírt koncepció vagy szövegkönyv, amelyre támaszkodni lehetne, mindent a koreográfusnak kell kitalálnia. Góbi Ritának most különösen nehéz dolga volt, mivel ő maga is szerepel az előadásban, nem látja kívülről a mozgásokat, így még időigényesebb a munka. Az sem könnyíti a feladatot, hogy egy nap egyszer, maximum kétszer tudják eltáncolni a Freestyle-t, annyira igénybe veszi őket mind fizikailag, mind szellemileg.

Ruri Mitoh (Fotó: bozzo)

Minden nap hálát adok és mélyen megköszönöm, hogy Ruri vállalkozott velem erre a közös utazásra, mert ez a munka tényleg nagyon nehéz. Olyan, mint egy olimpiára való felkészülés. Fel kell építeni a tested, a koncentrációd, a hangulatod, hiszen minden egyes mozdulat ki van centizve. Az volt a vágyam, hogy olyan partnerem legyen, aki tud velem együtt játszani ebben a közös játékban, és szerencsére ő érti a játékomat, szóval ez egy nagyon nagy ajándék.” – mondta a táncművész. Az összhang pedig szemmel látható, nem néznek egymásra, ám mégis minden mozdulatukból árad egyfajta összehangoltság, még akkor is, amikor az előadás utolsó pillanataiban szabadon engedik az addig lefojtott energiákat. A 40 percnyi tökéletes rendszerben folyó tánc után kapunk egy nagyon szabad, a két művész saját stílusából kiinduló improvizációt, amelyben egyetlen dolog közös csak: megtartanak egyetlen egy korábbi elemet.

A Freestyle egy japán tanulmányút után először a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a MU Színházban lesz látható, ám Góbi Rita csapatával már szervezi a külföldi fellépéseket: az előadást bemutatják Gdanksban, majd Kölnben, ősszel pedig nagyon szeretnének visszatérni a magyar fővárosba. Aki nem szeretne addig várni rá, az menjen el az április 10-i 20 órakor kezdődő bemutatóra, még kapható néhány jegy rá.

Jelenet a Freestyle-ból (Fotó: Peti Péter)

Kiemelt kép: Jelenet a Freestyle-ból (Fotó: Peti Péter)