Globális válságokról és lokális viszonyokról szóló kiállítás nyílik a Easttopics-ban, május 6-án. A tárlat során a kontextus teremtés mellett csoportos programokkal kívánják felkelteni a legfiatalabb regionális művészek érdeklődését.

A kutatás középpontjában két szekció áll, ezeken keresztül vizsgálják a legújabb kortárs álláspontokat: ezek többek között a kollektív válságon keresztül újraalkotott személyes narratívák, vonatkozások, továbbá a környezethez való változatos viszony. A cél, hogy rávilágítsanak arra, milyen fontos a tudás fenntartása és megosztása, aminek segítségével újra alkothatjuk a jövőről gondolt elképzeléseinket.

A kiállítás elsősorban olyan művészekre és alkotókra koncentrál, akik a kortárs művészetben a történetformát, a politikai és társadalmi események megértésének és átadásának eszközeként használják. Lehetőséget biztosítanak arra, hogy mindenki megalkothassa a történelemben való egyedi részvételét.

A 21. század gyors változásai és rapszodikus történései szinte megkövetelik, hogy a történések megörökítésére fókuszáló alkotási vágy aktualizálódjon a művészekben, akik olyan helyzeteket mutatnak be, amelyek nagy hatással voltak vagy vannak jelenlegi életükre is, azonban ezek a történések újraértelmeződhetnek, vagy lehetőség van arra, is hogy a művész vagy elbeszélő újra megélje azokat. A középpontban az empirikus pontosság helyett, inkább a szabad értelmezésre való törekvés áll. A történet egyszerre lehet időbeli, vagy személyes, publikus vagy társadalmi.

A Globális válságok, lokális viszonyok címre keresztelt kiállítás résztvevői olyan alkotók, akik fotó, videó, festmény vagy vegyes technika és installáció területén folytatnak kiemelkedő tevékenységet. Az expo, minden csütörtökön és pénteken 16 órától 19 óráig látogatható, illetve előre egyeztetett időpontban is. Közreműködik Bolla Szilvia, Kiss Fruzsina és Péli Barna.

Kiemelt kép: Kiss Fruzsina Something Unknown No2. című műve (részlet). (Forrás: Globális válságok, lokális viszonyok)