A Mai Manó Házban  Gerhes Gábor képzőművész utóbbi harminc évben készült fotóalapú munkáit mutatja be a Der Plan. című kiállításon. Gerhes művészetének fókuszában szinte a kezdetektől a képi reprezentáció áll. Alkotásainak visszatérő témája a nyelv és annak kapcsolata a vizualitással. Az alkotó komplex vizuális rendszerekben gondolkodik, művei között sok fotóalapú munkát találunk, melyek ugyanakkor túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén.

A művész korai munkáiban, megrendezett fotóin hétköznapi, banálisnak tűnő jelenetek és tárgyak keverednek a magas- és a tömegkultúra eszköz- és fogalmi készleteivel. Művészetének egyik alapvető fogása a gyanú folyamatos felkeltése, a művek és a valóság közötti viszony referencialitásának megkérdőjelezése és kibillentése.

A 2010-es évektől született, sötétebb tónusú művei elsősorban a transzkulturális jelenségekre, a nemzeti identitásra és a kollektív tudatra fókuszálnak. Középpontjukban a konstrukció, rekonstrukció, valamint a reprezentáció összetettebb jelenségei állnak.

Der Plan.- Kiállítás megnyitó (Forrás: Mai Manó Ház)

A Nimród-Oltár- A kereszt leváltása című mű forrása például a 2009 őszén szétküldött püspöki körlevél, mely felhívta a hívek figyelmét a katolikus hit megőrzésére az újpogányság egyre terjedő szellemével szemben. „Az ősmagyarság-eredet kutatás zavaros eszmék sokféleségét, a legkülönösebb megnyilvánulásokat dobja felszínre. A mű a házioltár formát idézi, különféle díszítő és kultusztárgyak féljelentéseit használva”– magyarázza Gerhes Gábor.

A kiállítás azt a kérdést járja körbe, milyen formai átalakulásoknak, sűrűsödéseknek lehetünk szemtanúi Gerhes Gábor művészetének három évtizede alatt. A fotóalapú művek mellett megtalálhatunk még videómunkákat és objekteket is. A művész elmondta: noha a fotográfia az a műfaj, amely a leginkább hihetővé teszi az ábrázolt dolgokat, fotóalapú munkáiban nem az elkapott pillanatra, hanem a megrendezettségre épít, részben erre utal a tárlat címe is. Mint ugyanis hozzátette, munkamódszerének fontos eleme, hogy ő maga teremt – sokszor szinte teátrális – helyzeteket, amelyek túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén.

Az alkotó munkáit jelenleg olyan hazai intézményi gyűjtemények őrzik mint a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum, a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány (ICA-D), a debreceni MODEM, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Vintage Galéria és a KOGART Alapítvány. Ezen kívül művei megtalálhatóak olyan magángyűjteményekben mint az Irokéz gyűjtemény, a Somlói-Spengler gyűjtemény, külföldön a svájci H. Ringier gyűjteményben és a Kunsthaus Glarusban, valamint az egyik legnagyobb vállalati fotógyűjteményben: a németországi Stiftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main gyűjteményében. A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli.

A Der Plan. című tárlat augusztus 15-ig látogatható a Nagymező utcai Mai Manó Házban. A kiállítás kurátora: Baki Péter.

Kiemelt kép: Der Plan.- Kiállítás megnyitó (Forrás: Mai Manó Ház)