Ma este szülővárosában, Kőszegen, a Várszínházban lép fel Gergye Krisztián táncművész: a Szinesztézia című egyedülálló összművészeti előadása keretében a tánc és a mozdulatok képzőművészeti alkotások vonzásába kerülnek.

„A szinesztézia egy teljesen szubjektív mentális jelenség, különböző színeket, érzeteket társít az ember egy-egy benyomáshoz. Én is egyfajta személyes módon, mozdulatokkal asszociálok az adott festményre” – fogalmaz a Harangozó Gyula-díjas alkotó. A produkció Nagy Csilla és Gergye Krisztián egymásba fonódó performansz-etűdjeiből áll, melyeket a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum legendás gyűjteményének egy-egy alkotása, illetve a Kőszegi Várszínházhoz is kötődő két képzőművész – Oroszy Csaba és Trifusz Péter – egy-egy műve inspirált.

Az előadás 21 órától lesz látható, ám előtte 20 órától Kigyós Fruzsina kurátor, művészettörténész tárlatismertetésén vehetnek részt az előadásra jegyet váltók a Kőszegi Vár Lovagtermében. Az est koreográfus és előadója Nagy Csilla és Gergye Krisztián, zongorán közreműködik Zombola Péter. A Szinesztézia a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült a Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai támogatásával.

Kiemelt kép: Jelenet az előadásból (Fotó: Deim Balázs)