Georgita Máté Dezső első rendezését a Trafó és a Manna közösen mutatja be szeptember 12-én, Szabó Zolával és Baradlay Viktorral a főszerepben. A Kereki címet viselő színdarab egy Balaton melletti kis faluban játszódik, ahol apa és fia a nagyapa halála után találkoznak egymással. A saját élményekből táplálkozó, Zsigó Annával közösen jegyzett drámát a rendező másfél éve kezdte próbálni, a folyamatos leállásokkal és újraindításokkal tarkított próbafolyamat majdnem olyan nehéz és hullámzó volt, mint a darabbéli apa és fiú találkozásának története.

Kereki egy Somogy megyei falu, a Balatontól mintegy 7 km-re fekszik, alig 600-an lakják. A 22 éves Viktor nagypapája, aki itt élt és nagyon fontos szerepet töltött be a fiú életében, meghal. A fiú ellátogat a nyaralóba, hogy rendbe tegye, kidobja, amit kell és átalakítsa magának. Ám a semmiből egyszer csak feltűnik Viktor édesapja, akivel utoljára tíz éves korában találkozott. Történetünk egy délutánt, egy estét és egy hajnalt foglal magába. De a cselekmény folyását néha megszakítják múltbeli történések különböző színházi megjelenései.

A színdarab valójában három generáció találkozásáról szól, mert a nagypapa bár fizikailag nincsen jelen, az ő halála és az emléke mindkét férfi életében fontos szervezőerő. Ahogy apa és fia elkezdik együtt szortírozni a dolgokat, beszélgetés indul felelősségvállalásról, szülői mintákról, felnövésről, életről, halálról. A fiú közben pedig – akármennyire is küzdött ellene egész életében – elkezdi saját magán felismerni apja vonásait. Az apa – bár nem szeretné, ha a fia az ő példáját követné – elkezdi felismerni Viktorban a fiatal önmagát, saját hibáit és saját szerepét abban, hogy ez így van…

Az előadás fő támogatója NKA, EMMI és az EMET.

Kiemelt kép: Jelenet a Kereki című előadásból (Fotó: Kállay- Tóth Anett)