George Orwell 1984 című regényének színpadi adaptációval kezdi meg évadát az Örkény Színház.

Az angol író, kritikus és újságíró munkásságát nagyban meghatározták a körülötte zajló események, a háború és a politika. Talán ez is közrejátszott abban, hogy regényeiből nem tudott megélni, ám az elismerést már életében meghozták a számára művei. 1944-ban írta meg az Állatfarm című kisregényét, amely a Szovjetuniót és a kommunista rendszert figurázza ki. Mivel azonban a Szovjetunió Nagy-Britannia szövetségese volt, a könyvet nem jelentethette meg a háború alatt, később viszont művéért Hugo-díjat kapott. Orwell másik nagy sikerű regénye az 1984, amelyben egy civilizációt leigázó, fokozatosan bürokratizálódó, végletesen totalitárius rendszer képét vetítette elő, és amiért Prometheus-díjjal is jutalmazták.

A történetben „Winston Smith szemszögéből látjuk az abszolút hatalommal bíró Nagy Testvért, a teljes körű ellenőrzést fenntartó Belső Pártot és az agressziót tömeges áhítattá emelő Gyűlölet Két Percét.” Ám a kérdés felmerül: vajon tényleg ilyen borzalmas a világ, vagy csak Winston látja ilyennek? Megváltoztatja e nézeteit a Juliával folytatott tiltott szerelmi viszony és a titokzatos O’Briennel kialakuló szövetség?

Az Örkény Színház előadása a jelenkor nézőpontjából közelít ehhez a máig érvényes műhöz, és igyekszik választ keresni a regényben felvetett kérdésekre. Az előadás rendezője Widder Kristóf, a főszerepekben pedig Bajomi Nagy György, Zsigmond Emőke és Mácsai Pál lesznek láthatók. A bemutatót szeptember 18-án, az Örkény Stúdió színpadán tartják, amely a játszóhely első előadása is lesz az évadban.

Kiemelt kép: Bajomi Nagy György, Zsigmond Emőke és Mácsai Pál (Fotó: Google)