A napokban adta át a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb drámájának járó díjat, valamint kiosztásra került a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának éves elismerése, a Vilmos-díj is. Az elismerések átadásának időpontja és körülményei az idei évben rendhagyó módon alakultak: az ünnepségre hagyományosan ősszel, a szeptember 21-i Magyar Dráma Napján szokott sor kerülni, ám a pandémia miatt szükségessé vált a csúsztatás, ráadásul a ceremóniára ezúttal az online térben került sor.

A Színházi Dramaturgok Céhe minden évben az előző évad drámaterméséből, a nyomtatásban, elektronikus formában megjelent és/vagy színházakban bemutatott kortárs művek közül választja ki az évad drámáját. A díjazott alkotás az előolvasási vitát követően kiválasztott 3-6 drámából álló listából kerül ki, titkos szavazás alapján. Idén Garaczi László az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera karanténdráma-pályázatára írt Veszteg című drámája bizonyult a legjobbnak.

Az idei Vilmos-díj különleges eredményt hozott, ugyanis az elismerés történetében először fordult elő, hogy egy alkotó, O. Horváth Sári három egymást követő évben, egymás után háromszor nyeri el a kitüntetést. A díj a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának évente kiosztott elismerése; a Nyílt Fórum Füzetek kötetben megjelent új magyar drámákról folytatott szakmai viták után választja ki a díjazottat – szintén titkos szavazással – a Céh tagsága és a Nyílt Fórumon résztvevő közönség. O. Horváth Sári 2018-ban a Lenni vagy nem, 2019-ben az Életigen című művéért kapta meg a Vilmos-díjat, idén pedig a hit és a vallás kérdéskörével foglalkozó Hiszitek, mit nem bizonyult a legjobbnak.

Kiemelt képnek: Garaczi László (fotó: Czvitkovits Judit) és O. Horváth Sári (fotó: Marie Claire)