Ma ünnepli 70. születésnapját Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Gálffi László 1952. november 16-án Budapesten látta meg a napvilágot. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben végzett. Ugyanebben az évben a Vígszínházhoz szerződött, ahol 1999-ig játszott, majd szabadfoglalkozású színész lett. 1994-től egészen 2010-ig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen művészi beszédet. 2003-ban DLA fokozatot szerzett, 2008-tól az egyetem docense lett, de a szívrohama után felhagyott a tanítással. 2004 óta az Örkény István Színház tagja.

Gazdag és sokrétű színházi pályafutása során megszámlálhatatlanul sok szerepet játszott, többek között Tognino (Nyaralni minden áron), Martini (Kakukkfészek), Zamjotov/ Miskin (Bűn és Bűnhődés), Simon (A nyár), Duval Armand (A kaméliás hölgy), II. Richárd (II. Richárd), Seres Laci (A nadrág), Legifjabb Andrew Makepeace Ladd (Love Letters), Mario (Véletlen szerelmek komédiája), Escalus / Lőrinc barát (Rómeó és Júlia), Bánk bán (Bánk bán), Nemes Keszeg András (Vízkereszt, vagy amit akartok), A tanár (Különóra), Kerekes Ferkó (Csárdáskirálynő), Alceste (A Mizatróp), Dr. Hubert Blorna (Katharina Blum elvesztett tisztessége) és nem utolsó sorban George Schneider (Ölelj át!) bőrébe bújhatott bele. De az elmúlt évtizedekben nem csupán a teátrumok megkerülhetetlen alakja volt: olyan népszerű tévé- és játékfilmekben is találkozhattunk a színművésszel, mint A csodálatos mandarin, A láthatatlan ház, Jött egy busz…, A Nyugalom, a Néhány első szerelem története, a Fogságom naplója, A Danton-ügy, a Cseresznyéskert, a Hamlet, dán királyfi, az Így írtok ti, a Pótvizsga, a Régimódi történet vagy a Társas játék. Ezen kívül élete során négy lemezt és hangoskönyvet is kiadott.

Gállfi László és Hernádi Judit a Love Letters című előadásban (Fotó: szinhaz.online)

Munkásságát két alkalommal is ( 1980,1996) Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel méltatták, és ugyancsak kétszer (1980,1990) nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat is. 1984-ben Jászai Mari-díjat, 1991-ben Ruttkai Éva-emlékdíjat, 1994-ben Mensáros László-emlékérmet vehetett át. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének lett a tulajdonosa, majd 2000-ben és 2001-ben is elnyerte a Színikritikusok díját. 2003-ben Érdemes művésznek választották, majd 2007-ben megkapta a Kossuth-díjat is. 2010 óta pedig Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. 2013-ban Gábor Miklós-díjas lett, 2015-ben pedig az Év színészeként megkapta az Arany Medál-díjat is. 2015-ben a legjobb férfi alakításnak járó Magyar Filmkritikusok díját is elnyerte, 2018-ban Práger Antal-színészdíjat kapott. 2021-ben pedig pedig Pro Artus Erzsébetváros-díjas lett.

Kiemelt kép: Gállfi László ( Fotó: Örkény István Színház)