Gálaműsorral zárja jubileumi 70. évadát a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), melynek keretében május 20-án az Erkel Színházban adja elő Múlhatatlan idő című, az egyetemes európai paraszti kultúrát bemutató előadását.

Mihályi Gábor, a társulat vezetője elmondta, hogy a gálaműsorral gyökereinkre szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek a hagyománnyal élőket inspirálják. Majd hozzátette, hogy mivel leginkább az európai kultúrát részesítik előnybe, ezért az előadáson a Kárpát-medencei hagyományőrző táncosok, zenészek mellett nogaj, dél-szerbiai cigány, lengyel gorál és spanyol flamenco zenészek és énekesek is fellépnek. A Magyar Állami Népi Együttes 1951. május 22-én a Városi (ma Erkel) Színházban tartotta első előadását, így a társulat hét évtizeddel később a kiindulási ponthoz tér vissza: A Múlhatatlan idő című előadás különleges látványelemekkel gazdagon átszőtt, zenei és táncos szempontból egyaránt izgalmas, tematikai blokkokra épülő műsor, melyben többek között színpadra lép a lengyel származású Trebunie Tutki, a szerb Bojan Krstic Orkestar, a spanyol ajkú Juan José Jaén Arroyo (flamenco táncos) és María Antonia Fernández (flamenco énekes), Alex Torres (gitáros) és Pirók Zsófia (flamenco táncos), Arszlanbek Szultanbekov (nogaj népzenész) valamint Agócs Gergely (népzenész), Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengo zenekarból.

A fergeteges gálaműsor mellett május 13-án a Hagyományok Háza Maácz László galériájában fotókiállítás is nyílik Végtelen motívum címmel, amely Váradi Levente képein keresztül mutatja be a MÁNE világát. A korábban megjelent fotóalbum anyagai alapján összeállított tárlat a próbák pillanataitól a színpad csillogásáig mutatja be a társulat mindennapjait.

Kiemelt kép: Pillanatkép a MÁNE Duankarnevál című előadásából (Fotó: Magyar Állami Népi Együttes)