135 éve, 1883. október 14-én maga Ferenc József osztrák császár, Magyarország királya nyitotta meg a Szegedi Nemzeti Színházat. A jeles alkalom évfordulóján ünnepélyes gálaműsorral készül a teátrum, melyben mindhárom tagozata, a dráma, az opera és a balett is közreműködik, és felidézik az elmúlt 135 év kiemelkedő pillanatait.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, a Szegedi Nemzeti Színház zenei igazgatója felelős a gála zenei programjáért. Az operatagozat megemlékezik a nagy elődökről, többek között Vaszy Viktorról, Simándy Józsefről és Gregor Józsefről, a szegedi operakultúra kiemelkedő alakjairól. Olyan nagynevű énekművészek is színpadra lépnek, akinek a teátrumban indult a pályája, például Rácz Rita, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Az opera mellett népszerű operett és musical dallamok is felcsendülnek majd.

A gálán a Pataki András vezette Szegedi Kortárs Balett a közelgő bemutatójukból, a népszerű olasz koreográfus, Enrico Morelli feldolgozásában színpadra kerülő Orfeusz és Euridikéből két részletet, egy duettet és egy össztársulati jelenetet is előad. A színház jelenlegi művészei mellett korábbi társulati tagok is színpadra lépnek az október 14-i ünnepélyes műsorban.

Forrás és kiemelt kép: Szegedi Nemzeti Színház