Ma este a Freeszfe zenés rendező szakos hallgatói vizsgáznak a Szegedi Nemzeti Színházban: Ascher Tamás és Forgács Péter osztályából hatan mutatják meg magukat először az opera műfajában. Az esten 3 különféle korszakból, 22 kórustag közreműködésével, 16 részlet hangzik el 10 különböző operából.

Csehi Rebeka rendezésében Donizetti-részleteket, valamint a Figaro házasságából egy tercettet láthatnak a nézők. Csík Barnabás a három miniszter jelenetét állítja színpadra a Turandotból, valamint a Figaróból egy másfél perces villanást. Ez utóbbi operából négy-négy műsorszámot rendez Bezerédi Bendegúz és Nyári Ádám is, akik emellett Donizetti Csengő, Szerelmi bájital és Rita című operáinak, a Don Giovanni, a Varázsfuvola, valamint a Pomádé király egyes jelenetei is színre viszik. Gálhidy Sára és Sahin-Tóth Sára pedig többek között a Don Pasquale és a Hoffmann meséi bizonyos részeit gondolják újra. 

Az osztály három éve indult a Színművészeti Egyetemet, ám az elmúlt időszak nem volt zökkenőmentes: először a járványhelyzet rendezte át az életüket, majd az intézményük államosításakor egyetemet foglaltak. Nyári Ádám szerint bár szakmailag lemaradtak kissé, emberileg és élményanyagban viszont annyi minden történt velük, ami sokkal értékesebb az eredeti tananyagnál. Az óráik zömét jelenleg Pesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban tartják és mindenütt, ahol csak lehet. Csík Barnabás elmondása szerint az önállósággal, szívóssággal találják majd meg a helyüket, ha végeznek, hiszen gyökeresen átalakult körülöttük a színházi szakma, amiben ők “dzsungelkölykök”.

Nyári Ádám, Csík Barnabás és Bezerédi Bendegúz (Fotó: Szabó Luca)

“Kreativitás és kompromisszum – ez a vezérelv, ami szerint dolgozhatnak a diákok és amit meg kell tanulniuk egy életre. Ez egy lehetőség, amit azért teremtünk, hogy megtapasztalják kőszínházi körülmények között élesben, milyen ez a munka. Mennyi egyeztetéssel, kihívással, változtatással, bizonytalansággal, lemondással jár. Hasznos, hiszen megtanulják ezeket kiküszöbölni, megtanulják, miként legyenek rugalmasak, hogy megbecsüljék a körülöttük lévő szakmai tudás értékét, legyen az öltöztető, fodrász, kellékes, díszítő, világosító. És bár a rendező irányítja őket, de ha a közös munka nem működik, nem lesz belőle semmi. 18 bemutató után, 22 darabos repertoárt pörgetve, az évad végén járunk, mindenki fáradt, de segítünk összehozni az eredményt. Jönnek hozzánk hallgatók hospitálni látványtervező, rendező mellé, dolgozik friss diplomás és most itt ez a csapat. Ahogyan más képzőhelyekkel, a Freeszfe-vel is példaértékű az együttműködés” – mondta el Barnák László, a szegedi teátrum igazgatója. 

Kiemelt kép: Csík Barnabás, Csehi Rebeka, Bezerédi Bendegúz, Nyári Ádám (Fotó: Szabó Luca)