Öt évadnyi felújítás után, ismét megtelik élettel az Andrássy út legikonikusabb épülete, az Ybl Miklós tervei alapján épített, 1884-ben megnyitott neoreneszánsz palota.

Március 11-én délelőtt színes programsorozat várta a sajtó képviselőit a megújult Magyar Állami Operaházban. A Mítosz & Történelem címet viselő évad az ünnepi hosszú hétvégével veszi kezdetét, a nyitóprogramokat, valamint az évadot az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter ismertette. A felújított Operaházban a dalszínház számos új funkcióval és szolgáltatással, új kiadványokkal és március 28-ig kamara kiállítással is várja az érdeklődőket. Két helyszínen több mint 500 különféle méretű és jellegű színházi előadást és foglalkozást, 53 féle repertoárdarab mellett 16 kisebb-nagyobb bemutatót, köztük 7 egész estés, nagytermi produkciót (operát és balettet) tűz műsorára 139. évadában az OPERA.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Kovács Milán)

A mítoszok és a történelem egymásra épülő, oda-vissza érvényes kapcsolata ihlette a dalszínház 2022/23-as szezonját. Március 12-én gálakoncerttel, 13-án és 14-én pedig Erkel Hunyadi László című operájának ősváltozatával, valamint MacMillan Mayerling című balettjével veszi kezdetét az Operaház új időszámítása. A nagyközönség március 15-től látogatói túrákon is betekintést nyerhet a felújított intézménybe.

Az Újranyitógála során az alkalomhoz illő művek csendülnek fel, többek közt Dohnányi Ünnepi nyitánya, részletek hangzanak el Kodály Háry Jánosá-ból és részlet látható Seregi A makrancos Kata című balettjéből. A magyar szerzők művei mellett magyar tematikájú darabok is megszólalnak, amelyeket Plácido Domingo dirigál. Az Almási-Tóth András művészeti igazgató által rendezett esten Balga Gabriella, Gál Erika, Kálmándy Mihály, Sándor Csaba, Szegedi Csaba és Szvétek László operaénekes, Melnik Tatiana és Kekalo Iurii balettművész, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei működnek közre. Az ünnepi műsort Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely első karmester és Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

A felújított Magyar Állami Operaház (fotó: Kovács Milán)

A gálakoncertet követő két napon, Ókovács Szilveszter főigazgató első operaházi rendezése, Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának ősváltozata lesz látható, hallható. Az előadás főbb szerepeit Brickner Szabolcs (Hunyadi László), Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Pataky Dániel (V. László), Miklósa Erika (Gara Mária), Bretz Gábor (Gara nádor), Palerdi András (Cillei Ulrik), Balga Gabriella (Hunyadi Mátyás) és Erdős Attila (Rozgonyi) alakítják. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.

„Azt reméljük, hogy minél többen felcsatlakoznak arra a lélekformáló vonalra, amit a magas művészetnek az élvezte jelent. Ez nem egy elzárt közeg, ide nem kell megtanulni egy idegen nyelven, ez mindenkinek szól és minimális ráfigyeléssel és idő odaajándékozással mindenki megtalál benne valami számára kellemeset. 70 féle darabot játszunk, amiért sokszor meg is kapom, hogy miért játszunk ennyit, de az az igazság, hogy mi tényleg igyekszünk mindenkit kiszolgálni. Ilyen széles repertoárt nehezen találnak, sőt, bátran mondhatom, hogy 1000 km-es körzetben nem találnak. Élvezzék ki, hogy van egy ilyen Budapestjük, ahol ennyi felújított kulturális létesítmény van” – mondta el a főigazgató.

Erkel Ferenc relikviákból nyílt kamarakiállítás a Magyar Állami Operaházban (Fotó: Kovács Milán)

Az évadismertető sajtótájékoztatót követően, az Operaház újranyitásához kapcsolódó Hunyadi László-premier kísérőrendezvényeként Erkel Ferenc és a Hunyadi László címmel nyílt kamarakiállítás az Andrássy úti Ybl palota Vörös szalonjában. A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a gyulai Erkel Ferenc Emlékház együttműködésével megvalósult, március 27-ig látogatható tárlaton Benczúr Gyula Hunyadi László búcsúja és Madarász Viktor Hunyadi László siratása című festménye mellett több, Budapesten még nem kiállított Erkel-relikvia is a közönség elé tárul, így például a zeneszerző elefántcsontból faragott karmesteri pálcája, az 50 éves karmesteri jubileumára kapott aranykoszorú és a Hunyadi László 200. előadása alkalmából a Nemzeti Színház társulata által a zeneszerzőnek ajándékozott rézcsatos, díszes fényképalbum.

A nyitóelőadást az M5 közszolgálati csatorna élőben közvetíti.

Kiemelt kép: A megújult Magyar Állami Operaház (fotó: Kovács Milán)