Május 30-án, A magyar klasszikus zene napján, Kocsis Zoltán emlékének tiszteletére ad gálakoncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Zeneakadémia Nagytermében. Az esten közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész, valamint Miksch Adrienn, Meláth Andrea, Fülep Máté énekművészek, vezényel Takács-Nagy Gábor.

Kocsis Zoltán, az elmúlt öt évtized magyar zenei életének egyik meghatározó alakja hagyományt teremtett azzal, hogy minden év május 30-án (a születésnapján) jótékonysági koncertet adott, közös kamarazenélésre hívva muzsikus társait, barátait. Ezt a tradíciót elevenítette fel 2021-ben a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, amikor megalapították A magyar klasszikus zene napját, amelyhez számos együttes és intézmény csatlakozott.

Az idei gálakoncert csaknem száz éven és eltérő műfajokon ível át. Elsőként Huszár Lajos műve, a Szólt hozzám a Csend hangzik el, az est második felében pedig Bartók Béla 1907-1908 körül keletkezett I. hegedűversenyét Dohnányi Ernő magyar népdalokat feldolgozó sorozata, a Ruralia Hungarica 1924-ben zenekarra hangszerelt változata követi. A koncerten Takács-Nagy Gábor vezényel, közreműködik a Zeneakadémia tanszékvezető oktatói közül Baráti Kristóf hegedűművész és Meláth Andrea operaénekes, továbbá Miksch Adrienn és Fülep Máté operaénekesek.

Kiemelt kép: Nemzeti Filharmonikusok (Fotó: Wágner Csapó József)