2002-ben a Magyar Operett Napjává nyilvánították október 24-ét Kálmán Imre születésének 120. évfordulójának alkalmából. A Budapesti Operettszínház immár tizenhetedik alkalommal egy nagyszabású gálaesttel ünnepelte ezt, ahol átadásra került a Legígéretesebb Ifjú Művésznek Járó Marsallbot, az Évad Operett és Musical színésze elismerés, és a Musica Hungarica Kiadó Életmű- és Nagydíja.

„Az operettet is annyiszor temették már, mégis mindig újra és újra életre kelt, amiért talán én is tudtam tenni valamit az elmúlt években. Ugyanakkor azt gondolom, nem egy művész, egy rendező vagy egy igazgató jelenti ezt a műfajt. Az operett örökérvényűsége és sikere nem egyes embereken vagy emberöltőkön múlik. Az operett mindig is élni fog” – mondta el beszédében Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója, miután megemlékezett Kálmán Imréről lánya, Kálmán Yvonne jelenlétében, illetve Lehár Ferencről is, a műfaj legnagyobb zeneszerzőjéről, aki ugyanezen a napon halt meg.

Lőrinczy György (Fotó: Gordon Eszter)

Az esten a teátrum társulatának tagjain kívül olyan színművészek is részt vettek, akik korábban erősítették az Operettszínházat, illetve színpadra léptek a Veszprémi Petőfi Színház kiválóságai is, így Szeles József, Halas Adelaida, Bozsó József, Teremi Trixi is énekelt Bordás Barbara, Dancs Annamari, Fischl Mónika, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter és Vadász Zsolt mellett.

A különleges produkciók között átadásra kerültek a díjak is, az Évad Legígéretesebb Ifjú Művészének járó Marsallbotot Laki Péter vehette át, klasszikus operettek táncos-komikus szerepeiben nyújtott teljesítményéért. Az Évad Musical Színésze Kocsis Dénes lett az István, a királyban illetve a Dorian Grayben látható alakításért, az Évad Operett Színésze díjat Lukács Anita vehette át, aki a Luxemburg grófjában Angele-t játszotta páratlanul. A Musica Hungarica Kiadó Életmű díját Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor vehette át, a művészházaspárt a klasszikus operettekben nyújtott több évtizedes kimagasló teljesítményéért ismerték el, a Nagydíjat pedig Oszvald Marika kapta Éliás Tibor énekművésztől. Az Operettszínház örökös tagjának közel öt évtizedes pályafutásának kimagasló művészi teljesítményét díjazták.

Oszvald Marika (Fotó: Gordon Eszter)