Szeptember 9-én a Három Holló irodalmi kávéház Duna Szalonjában idén is megrendezésre kerül az Esterházy Péter emlékének szentelt Dunafeszt minifesztivál, amelyen a Duna-menti országok írói vesznek részt, a folyamot a közös kultúra és civilizáció szimbólumaként jelenítve meg.

A Budapesti Román Kulturális Intézet részéről és támogatásával Gabriela Adameșteanu írónő vesz részt az eseményen, aki 16 órától Koszta Gabriella műfordítóval beszélget. A dialógust Józsa Márta, a Szépírók Társaságának alelnöke moderálja. Gabriela Adameșteanu jól ismert író a magyar olvasóközönség előtt, 2007-ben a Palamart Kiadónál jelent meg A találkozás, majd az Európa Kiadónál 2010-ben Az elveszett délelőtt, 2013-ban pedig a Futó viszony című regénye.

A Dunafeszt további vendégei között szerepel Andrej Nikolaidis montenegrói és Silvester Lavrik szlovákiai író, a fordítóik társaságában. A napot a Kalligram Kiadónál megjelent A folyó. Egy másfajta Duna-antológia című kötet bemutatója zárja Parti Nagy Lajos, Németh Gábor és Márton László írók, valamint a szerkesztők és a szerzők fordítóinak jelenlétében. Az eseményre a belépés díjtalan.

Kiemelt kép: Gabriela Adameșteanu (Fotó: Amrei-Marie)