A képzelet zenei antropológiája címmel különleges vokális koncertre várja a közönséget Gabriel Dharmoo és a Soharóza kórus január 19-én a Magyar Zene Házába az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programjaként.

Gabriel Dharmoo szólódarabja, az Anthropologies imaginaires egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, amelyekbe a közönség is bekapcsolódik. A kanadai zeneszerző olyan dalokat és énekeket ad elő, amelyekről azt feltételezhetjük, hogy a világ távoli, misztikus sarkaiból származnak, valójában tiszták és őszinték és kiemelik azt a virtuozitást, sokoldalúságot, amelyre az emberi hang képes. Mindeközben a képernyőn önjelölt szakértők kommentálják – nagyon komolynak ható, de vicces, kitalált antropológiai elemzések útján – azt az improvizációt, amelyet az énekes-előadó élőben mutat be. Az eredmény egy olyan hangzásvilág, amely megkérdőjelezi a normalitás fogalmát, emlékeztetve a közönséget arra, hogy az emberek a világ minden táján másképp használják a hangot mint kifejező eszközt kulturális identitásuk és művészi érzékenységük közvetítésére.     

Az est második felében a közönség a Soharóza kórus improvizációs produkcióját hallhatja Gabriel Dharmoo vezetésével. A koncertet műhelyfoglalkozás is megelőzi (ezt szintén Dharmoo vezeti), amelyre az énekelni szerető közönséget várják.

Kiemelt kép: Gabriel Dharmoo az Anthropologies imaginaires című előadásban (Fotó: matralab.hexagram.ca)