Idén harmadik alkalommal került átadásra Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére megalakult Psota Irén Alapítvány művészeti díja, a pénzjutalommal is járó elismerést minden évben az a színésznő kapja, aki színpadi sokszínűségével és kiemelkedő tehetségével méltó Psota örökségéhez. 2019-ben a kuratórium úgy döntött, hogy Für Anikónak, az Örkény Színház színművészének ítéli oda a díjat.

A gála a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja legkedvesebb dalával kezdődött a Rózsavölgyi Szalonban. A Himnusz a szeretetről magába foglal minden olyan fontos gondolatot, amely Psota Irén hitvallását jellemzi. A Filmarchívum jóvoltából előkerültek olyan próbafelvételek, amelyek a művésznő kultikus filmjeihez készültek, így a résztvevők rövid jeleneteket láthattak A Szent Péter esernyőjéből, a Ház a sziklák alattból, vagy az Ünnepi vacsorából.

Az idei díjazott laudációját Mácsai Pál olvasta fel, ami már csak azért is különleges volt, mert társulatának tagját, sokszor partnerét, de elsősorban kedves barátját kellett méltatnia. A megható beszéd után Hegedűs D. Géza nyújtotta át a Rosta Péter által tervezett, és Tóth László ötvösművész által elkészített díjat, melyen Psota Irén aláírása is látható. A művésznőhöz még egy meglepetés-vendég érkezett, állandó alkotótársa, dalainak szerzője, Hrutka Róbert adott elő egy lírai nótát, amelyet Grecsó Krisztiánnal írtak külön erre az alkalomra.

Mácsai Pál és Für Anikó (Fotó: Várady Nikolett)

Für Anikó ’89-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahonnan azonnal a Madách Színházhoz szerződött. 2004-ben, amikor Mácsai Pál az akkor induló Örkény Színházhoz hívta, azonnal csatlakozott az alakuló társulathoz, melynek azóta is tagja. Pályafutása során minden kisebb és nagyobb női szerepet eljátszott már, sokoldalúságát drámai, könnyedebb vagy akár zenés darabokban is bizonyította. Erős színpadi jelenlétét jellemzi az is, hogy a tavaly bemutatott A hattyú című Molnár Ferenc darab harmadik felvonásának utolsó egyharmadában lép csak színre, ám alakításával így is kiérdemelte a VIDOR-fesztivál legjobb női mellékszereplőjének járó díját. Színházi munkái mellett több világsztárnak is kölcsönzi a hangját, Sandra Bullockot, Cameron Diazt és Uma Thurmant például minden filmjükben ő szólaltatja meg magyarul. Tavaly ősszel jelent meg harmadik szólóalbuma, a Nőstényálom és a Kitalált világ után a Magyarhangja voltam egy kicsit rockosabb vonalat képvisel.

2017-ben Hegyi Barbara, 2018-ban pedig Hernádi Judit nyerte el a Psota Irén-díjat, 2019-ben a színházi világnapon, egy nappal a legendás művésznő 90. születésnapja előtt Für Anikó vehette át a díjat. Méltó kézbe került, szeretettel gratulálunk a művésznőnek!

Hrutka Róbert (Fotó: Várady Nikolett)

Kiemelt kép: Für Anikó (Fotó: Várady Nikolett)