Ma ünnepli 60. születésnapját Für Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. 

Für Anikó 1964. február 27-én született Budapesten Boross Anikó néven. Miután a szülei elváltak, édesanyja nevelte fel, 20 éves korában vette fel a vezetéknevét. Öt évvel később, 1989-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahonnan a Madách Színházhoz csatlakozott. 2004-ben aztán átigazolt az Örkény Színház társulatához, amelynek azóta is a tagja. Színpadi szerepei széles skálán mozognak, olyan alakítások fűződnek a nevéhez, mint Molnár Ferenc Üvegcipőjének Adélja vagy Shakespeare Ahogy tetszik című drámájának Rosalindája. Jelenleg olyan előadásokban láthatja őt a közönség, mint az Anyám tyúkja, A hattyú, a Jelenetek a bábuk életéből és A várományos

Für Anikó és Polgár Csaba a Mesél a bécsi erdőben (fotó: Gordon Eszter)

A világot jelentő deszkáknál ugyan ritkábban, de fel-felbukkan játékfilmekben (mint A legényanya, a Magyar vándor, a Coming Out és A hattyú) és a tévéképernyőkön (például a Terápia, az Örök tél, A tanár, a Korhatáros szerelem, A mi kis falunk vagy az Apatigris) is, de ezeknél jóval jelentősebb a szinkron terén végzett munkássága. Egyike hazánk legismertebb hangjainak, aki olyan színésznőknél állandósult az évtizedek során, mint Sandra Bullock, Uma Thurman és Cameron Diaz. Elég csak olyan sorozatokra gondolni, mint a Balu kapitány kalandjai, a Született feleségek, a Trónok harca, a Twin Peaks vagy a BoJack Horseman, vagy olyan filmeket felidézni, mint a Kill Bill, a Ponyvaregény, a Tőzsdecápák, a Shrek vagy a Féktelenül hogy a fülünkben csengjen egyedi orgánuma. Legutóbbi munkája a Vörös, fehér és királykék volt az Amazon Prime Video részére. Különleges tehetségét kamatoztatja a hangoskönyvek területén is, és jelentek meg zenei albumai is, a legutóbbi a 2023-as Für for ten volt. 

Für Anikó a „Magyar hangja” című lemezbemutató koncert hangbeállásán (Fotó: Horváth Judit)

Munkáját 1996-ban Jászai Mari-díjjal, 2002-ben Mensáros László- és Puszedli-díjjal ismerték el. 1991-ben Xantus János Szoba kilátással című filmjében nyújtott játékával nyerte el a Filmkritikusok díját, 2006-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón érdemelte ki a szakmai zsűri díját a Nő a múltból című darab miatt (legjobb női epizódszereplőként), ugyanezen a rendezvényen 2007-ben a legjobb női főszereplő lett Tasnádi István Finitójával. 2006-ban a Vidor Fesztiválon Smeraldina-díjjal jutalmazták, 2014-ben megkapta az érdemes művész elismerést, majd 2019-ben Psota Irén-díjjal tüntették ki. 

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Kiemelt kép: Für Anikó (Fotó: Für Anikó színművész/Facebook)