Ma ünnepli 50. születésnapját Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színésznő.

Fullajtár Andrea 1973. szeptember 7-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1998-ban diplomázott Zsámbéki Gábor osztályában. Már a főiskola alatt is a Katona József Színházban kapott szerepeket, a főiskola után ide is szerződött és a mai napig aktív tagja.

Színházi szerepeiben egyaránt megtalálhatóak a komoly és a könnyedebb, komika szerepek is. Nagyszerűen hozta a drámai Ginát Ibsen A vadkacsa című darabjában vagy Lady Macbeth-et, de a szórakoztatni vágyó, vígjáték szerepben is helyt állt az évek alatt, például Von Cypressenburgnéként A talizmánban. A budapesti Katona József Színházban jelenleg is látható több darabban is, Andreaként a Tíz eszkimóban vagy Az átnevelhetetlen című monodráma főszereplőjeként.

Fullajtár Andrea és Bezerédi Zoltán a Tíz eszkimó című darabban. (Fotó: Kovács Milán)

Aki a színházból nem is, a TV képernyőjéről biztosan ismeri Fullajtár Andreát, az Aranyélet bűnügyi, az Egynyári kaland ifjúsági vígjátéksorozatból, esteleg a Nyócker! című animációs filmből, bár utóbbi esetében a hangját kölcsönözte csak Irinának.

Színésznői munkái mellett évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de 2021-ben távozott az intézménytől. Munkásságát 2003-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, a Színikritikusok Díját többször is elnyerte, kétszer a Legjobb női mellékszereplő kategóriában, 2022-ben pedig a Legjobb női epizódszerepért a Káli holtakban.

Kiemelt kép: Fullajtár Andrea (Forrás: varosikurir.hu)