A Manna Matiné harmadik évadában, októbertől májusig minden hónap második vasárnapján egy gyerek és egy felnőtt bábelőadással várja a nézőket a B32-ben. Az idei szezonban ismét független bábszínházi alkotók kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a fővárosban. Most először bérletet is lehet váltani, sőt tematikus összeállítással is készülnek a szervezők, halottak napja alkalmából. A sorozatot szimbolizáló Hoffer Károly alkotta fehér bábfigura keresi a nevét, és indul a #szelfizzababbal kampány is.

Az „Új bábszínház Újbudán” évadnyitóján óriásbábok köszöntötték a gyerekeket a B32-ben. A Manna Matinéra érkezők ingyenesen tekinthették meg a Vitéz László menyecskét keres című bábelőadást, Barna Zsombor virtuóz játékát hatalmas tapssal köszönték meg kicsik és nagyok. Emellett a Manna Produkció kihirdette az idei évadát is: a B32-ben minden hónap második vasárnapján várják a nézőket. A gyerekelőadások mindig délelőtt 10:30-kor kezdődnek, ezeket minden esetben interaktív foglalkozás követi majd. Este 19:00-kor a felnőttek számára kínálnak bábos produkciókat. Az évad második felében két bemutatót is láthat a közönség a programsorozatban. 2019-ben a Tintaló Társulás, Bartha Tóni Bábszínháza, az ESZME, a Ciróka Bábszínház, a KL Színház és Barna Zsombor előadásaival várják a nézőket, jövőre pedig a Marica Bábszínháza, a MárkusZínház, Fabók Mancsi Bábszínháza és a Ziránó Színház érkezik.

A független bábszínházi alkotóknak teret adó kezdeményezés szakmai tanácsadója Csató Kata, az ESZME bábszínházi ernyőszervezet elnöke. „A Manna Matiné szakmai tematikája továbbra is a független bábelőadások bemutatása és a tehetséggondozás, vagyis olyan előadásoknak adunk lehetőséget, melyek más úton nem jutnának el a fővárosi közönség elé, vagy olyanoknak, melyek az ifjú, friss diplomások ötleteiből készülnek.” – mondta el Gáspár Anna, a Manna vezetője.

Vitéz László (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Októberben a Bartók Pagonyba költözik a sorozat, és a Lázár Ervin meséjéből készült Zsiga föstő fest előadást láthatják a gyerekek. Halottak napja alkalmából egy extra napot is beiktattak a programba a szervezők: három olyan produkciót hívtak meg, melyek mind a halál témájával foglalkoznak. Délelőtt a középiskolásoknak szóló Tamás könyve című előadását mutatják be (szombathelyi Mesebolt Bábszínház), a darabot drámafoglalkozás követi. Késő délután a KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című produkciója érkezik, mely Polcz Alaine szövegeit, Karády Katalin dalait, valamint egy különleges művészi formát, a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj összhangzatát mutatja meg Markó-Valentyik Anna előadásában. Este pedig az Alszanak a halak című darabot játssza Prohászka Fanni, a Miskolci Nemzeti Színház művésze Szilágyi Bálint rendezésében, az előadás egy tíz éves kislány gondolatait fogalmazza meg a halálról. November 10-én Barna Zsombor Vitéz László Ángliában egyszemélyesét élvezhetik a kicsik, valamint este a Ciróka Bábszínház Hamletje is bemutatásra kerül. December 8-án advent idején Bartha Tóni Bábszínháza hozza el A karácsonyi asztal meséjét, 19 órakor pedig egy különlegesség, az ESZME ritkán látható, Puncsék karácsonya című korhatáros bábjátéka lesz látható a B32-ben.

A programsorozatot szimbolizáló fehér bábfigurának nevet a nézők adhatnak majd, a szavazatokat a B32-ben lehet leadni, a névadó ünnepségen a bábot készítő Hoffer Károllyal ünnepelhet a nyertes keresztszülő, aki örök VIP belépőt kap a Manna Matiné előadásaira. A #szelfizzababbal akcióban, aki lefotózza magát – a még névtelenségbe burkolózó – fehér figurával, és feltölti a képet a közösségi média oldalára, megjelölve benne a Manna Produkciót vagy a B32 Kultúrteret, szintén jegyeket nyerhet az évad előadásaira.

Barna Zsombor (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Kiemelt kép: Barna Zsombor (Fotó: Kállai-Tóth Anett)