Ma ünnepli 65. születésnapját Friderikusz Sándor, Joseph Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima díjas újságíró, riporter, televíziós műsorvezető és szerkesztő.

Friderikusz Sándor 1958. július 2-án született, Nyíregyházán, általános- és középiskolai tanulmányait is itt végezte, majd 1984-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatán szerzett diplomát. Az újságírással, riporteri pályával tizennégy éves korában ismerkedett meg, amikor riporterkedni kezdett a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában. Tizenhat éves korától a Magyar Rádió heti politikai magazinjánál, a 168 Óránál dolgozott oknyomozó riporterként. Rádiós pályafutásának másfél évtizedében leginkább a tényfeltárásra szakosodott, és a 168 Óra mellett a legtöbb belpolitikai rovatbeli műsor vezető riportere lett. Tényfeltáró riportjainak következményeként 1980-as évek elején egyre inkább szűkült a mozgástere a Magyar Rádióban, mígnem 1986-ban kitiltották a Magyar Rádió területéről is.

A színpadi talk show-k világát választva hét éven át többszáz fős közönség jelenlétében – nyilvános beszélgető műsorokat hozott létre. A rendszerváltás után újjászerveződő Magyar Televízió elnöksége az 1990-es évek elején pályázatot írt ki, amelyen Friderikusz Sándor két műsorral lett „győztes”: az egyik Az én mozim című, hosszú éveken át vetített riportműsora, amely Pulitzer-emlékdíjat, valamint Toleranciadíjat is kapott. A másik az amerikai late-night talk show jellegű szórakoztató produkciók mintájára meghonosított Friderikusz-show a hazai televíziózás legújabb korszakának nyitányát jelentette. 1994-ben Friderikuszt beválasztották a világ legnézettebb showman-jeinek nemzetközi televíziós szövetségébe.

Friderikusz Sándor a Friderikusz Show-ban (Fotó: MTVA)

A Magyar Televízióban 1998 elején ellehetetlenülni látszott a helyzete, ugyanis szakmai szempontjai nem egyeztek az akkori műsorigazgatóéival, így elhagyta a közszolgálati tévét. Ezt követően egy ideig az RTL Klub kereskedelmi tévécsatornánál a Meglepő és Mulatságos című műsort készítette, amely szintén nézettségi rekordot hozott a piacosodó hazai televíziózásban. Az RTL Klubtól Friderikusz gyorsan tovább állt, mert másik műsora, Az én mozim folytatásával csak kecsegtették, de nem lett belőle semmi. Így elszerződött a másik országos kereskedelmi televíziós csatornához, a TV2-höz, ahol egyaránt nyílt lehetősége politikai műsorokat (Friderikusz, Szubjektív), illetve szórakoztató műsorokat is készíteni (Osztálytalálkozó, Gyerekszáj, Fantasztikus Európa, Világsztárok Friderikusszal), de folytathatta Az én mozimat is. 2002-től ismét az MTV-nél dolgozott, 2005-ig ő készítette a heti vezető politikai elemző műsort, A szólás szabadságát. 2005-ben az MTV akkori elnöke kezdeményezte az intézményből való eltávolítását, mert korábban a Népszabadságban egy interjúban alaposan megbírálta az MTV vezetését. Ezt követően az ATV kereskedelmi televíziós csatornánál kezdett el dolgozni, ahol a Friderikusz most című műsort szerkesztette és vezette hetente négyszer, 2008. június végéig. 2012. februárjától az RTL Klubon újraindult Legyen Ön is milliomos! műsorvezetője volt, a műsorban közszolgálati jelleggel, több adást speciálisan, bizonyos élethelyzetű vagy foglalkozású emberek kerültek a játékosok székébe, így rendőrök, a honvédség alkalmazottai, valamint hajléktalanok is megjelentek. 2013. tavaszán a TV2-n vezette Az ének iskoláját, ahol gyerekekkel és azok zenei fejlődésével kapcsolatban szerepelt, ősszel pedig a Sztárban sztár könnyűzenei műsorsorozatának vezetője volt.

2013 szeptemberétől visszatért az ATV-hez, ahol hetente háromszor volt látható a Friderikusz című közéleti műsor. 2015 tavaszától indult az Összezárva Friderikusszal című műsora, ahol különféle celebekkel töltött együtt egy napot egy lakásnak berendezett stúdióban. A műsor 2016 márciusáig tartott, majd Friderikusz felmondott a csatornánál. Az ATV-n futó Friderikusz című beszélgetős műsora is ekkortájt ért véget, mert Friderikusz szerint az ATV vezetősége ellehetetlenítette a folytatást. 2018-ban, rövid ideig tartó pályafutás után távozott a Music FM nevű kereskedelmi rádió kötelékéből és Vasárnap című műsora is megszűnt. 2020. október 15-én az RTL Klub bejelentette, hogy Friderikusz Sándor visszatér a képernyőre, és november 1-én Életünk története – sztárpárok jövőutazása címmel új talkshowja indul, melyben elmaszkírozott párok voltak a vendégei. 2021 tavaszán saját YouTube csatornát indított, ahol hetente közel egyórás beszélgetéseket lehet látni az élet különböző pontján tevékenykedő emberekkel.

Friderikusz Sándor (Fotó: TV2)

1999-ben megkapta A legkedveltebb televíziós személyiség, valamint Az adakozásban élenjáró magánszemély díját, 2001-ben a Tévékritikusok díját, 2005-ben pedig Prima Primissima díjjal tüntették ki. 2007-ben Déri János-díjat, 2008-ban pedig három kitüntetést (Szabad Sajtó-díj, Bossányi Katalin-díj, Pethő Sándor-díj) is kapott.

Kiemelt kép: Friderikusz Sándor (Fotó: RTL Klub)