Françoise Gilot 100. születésnapját ünnepli a GILOT100 jubileumi tárlat a Várfok Galériában. Madame Gilot egy élő legenda, életműve végigköveti a 20. század művészetének fejlődését, hiszen közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa. Ő volt az egyetlen nő, aki elhagyta a század egyik legismertebb festőjét, Pablo Picassót. Ezt követően még sok erőfeszítésébe került, mire kivívta a szakma elismerését és a “Picasso múzsája” címet levetkőzte magáról, önálló művészként ismerték el. Majd’ 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre.

Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett. Édesanyja és nagyanyja támogatták a művészet iránti érdeklődését, míg édesapja ragaszkodott hozzá, hogy lánya kellő műveltségre tegyen szert. Hatévesen jól ismerte a görög mitológiát, majd  tizennégy éves korában Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire és Alfred Jarry könyveit olvasta. Egyetemi tanulmányait a Sorbonne-on kezdte, ezt követően a Cambridge Egyetem angol szakán szerzett diplomat. Mire a jogi tanulmányaiba belekezdett, már teljesen biztos volt benne, hogy festő szeretne lenni. Többek között Rozsda Endre szárnyai alatt kezdett  kibontakozni a 1940-es évek táján, de ami ennél is fontosabb: kialakult a fiatal lány és a magyar művész közötti életre szóló barátság. A GILOT100 jubileumi tárlat része a Várfok Project Room Françoise-ról álmodom című kamara-kiállítása, mely ezt a köteléket hívatott bemutatni.

Françoise Gilot saját művei előtt, 1977 (Forrás: wsj.com)

Gilot a különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedett meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját, érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként: erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. Madame Gilot számára fontos inspirációt jelent a társművészetekkel, mint például a színházzal való kapcsolat. Számos színpadi előadáshoz tervezett díszletet és jelmezeket az 50-es évek óta, és az úgynevezett „lebegő festmények” sorozata is ide köthető.

A Várfok Galéria egy nagyszabású retrospektív-jellegű kiállítással kíván tisztelegni az alkotó előtt. A kiállítás a művész munkásságának minden korszakából felvonultat műveket. A tárlat évtizedek fáradhatatlan tehetségének ünnepe: magángyűjteményekből újra felbukkanó lenyűgöző festmények, monumentális méretű lebegővásznak, Magyarországon először megtekinthető alkotások bizonyítják Françoise Gilot méltó helyét a művészettörténetben. Utóbbit az is mutatja, hogy művei olyan neves közgyűjteményekben találhatóak meg, mint a New York-i The Metropolitan Museum of Art, New York vagy a párizsi Centre Pompidou.

Kiemelt kép: Françoise Gilot a Városkép III Budapest című képével a New York-i műtermében (Forrás: Várfok Galéria)