Ma ünnepli 65. születésnapját Frajt Edit, színésznő.

Frajt Edit Budapesten, 1955. november 2-án látta meg a napvilágot. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben végzett, ezt követően egy évad erejéig a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1980 és 1982 között a győri Kisfaludy Színház (ma: Győri Nemzeti Színház) tagja volt. Ezzel párhuzamosan, az 1980-ban alakult Rock Színház alapításában is szerepet vállalt. 1982 és 1986 között a Mafilmnél dolgozott, 1986 és 1992 között az Arany János Színház társulatának tagja volt. Ezt követően 2003-ig szabadúszóként tevékenykedett, majd három évadot töltött a Soproni Petőfi Színházban. 2007 óta a Körúti Színház tagja, a 2020/21-es évadtól az Újszínház színésznője.

Frajt Edit (fotó: MTVA)

A színpadon olyan előadásokban láthatta a közönség, mint a Platonov (Anna), az Ahogy tetszik (Célia), A tenger asszonya (Hilde), az Evita, az Imádok férjhez menni (Victoria), a Hyppolit, a lakáj (Terka), A kőszívű ember fiai (Alfonsine), a Holdbéli csónakos (Temora), a Furcsa pár – női változat (Vera), Az ügynök halála (Linda), A hattyú (Beatrix), a Mezítláb a parkban (Mrs. Banks) vagy A doktor úr (Marosiné).

Az országos ismertséget a Szomszédok című sorozat hozta meg számára, amelyben Mágenheim Juli kozmetikust, Mágenheim Julcsi (Ábel Anita) édesanyját, Mágenheim doktor (Kulka János) feleségét alakította. A forgatás alatt lett várandós, terhességét a sorozatba is beleírták, és saját lánya játszotta Mágenheim Flórát. Nicsovics Franciska ma már felnőtt nő, elmúlt harmincéves, és civil foglalkozást űz. A sorozatot megelőzően több játékfilmben is látható volt, mind például A vörös grófnő vagy Az elvarázsolt dollár. 1982-ben a Requiem című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Sopot Filmfesztivál Legjobb női alakítás díját.

Frajt Edit a Szomszédokban (fotó: femina.hu)

A Szomszédok befejezése után viszonylag keveset szerepelt színházban, de hangját gyakran kölcsönözte filmszínészeknek, főként sorozatokban (Beverly Hills 90210 – Ann Gillespie, Eva Luna – Sonia Noemí, Futballista feleségek – Gillian Taylforth, Gyagyás család – Andrea Bonelli, Szulejmán – Nebahat Çehre, Tudorok – Maria Doyle Kennedy, Vadmacska – Viviana Gibelli) hallhatjuk őt.

Kiemelt kép: Frajt Edit (fotó: BEST Archívum)