Szerda délután nyílt meg az elmúlt 40 év legjobb sajtófotóiból álló kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A kiállításmegnyitó egyben díjátó is volt, ahol az összegyűlteket Kőrösi Orsolya, a központ vezetője köszöntötte, ezt rögtön a Fotóriporteri Életműdíj átadása követte, melyet az intézményvezető asszony Bánkuti András fotográfussal közösen adott át Fejér Gábor fotóriporter részére. A díjazott köszönte a megtiszteltetést, illetve megemlékezett azon néhai kollégáiról, akikkel ezt a munkát közösen végezték, de részük nem lehetett jelen elismerésben.

Bánkuti András, Keleti Éva, Szigeti Tamás díjazott (Fotó: Rencz Norbert)

Bánkuti András ismertette a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által újonnan létrehozott kitüntetést, az Aranykamera díjat, melyet ezentúl fotóriporterek vehetnek át. Az első Aranykamerát Szigeti Tamás fotóriporter, képszerkesztő, kiállításszervező vehette át Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfustól. Őt Reistetter Sándor fotóriporter, képszerkesztő követte a díjazottak sorában, majd Földi Imre fotográfus, sportfotós.

Ezt követően László Ágnes, Szalay Zoltán Aranytoll díjas fotóriporter özvegye mondott köszöntőt, melyben néhai férje munkásságát méltatta, aki 1981-ben útjára indította a sajtófotók kiállítását, mérföldkövet kreálva ezzel a magyar fotográfia történetében.

A következő köszöntőt Keleti Évától hallhatták a jelenlévők, aki felhívta a figyelmet a ma fotográfiájában egymásra épülő generációkra, melyek egymást kiegészítve és támogatva haladnak előre a közös munkában. A fiatal fotósokat nyitottságra, az idősebb kollégákat pedig arra szólította fel, hogy segítőkészen álljanak a feltörekvő generációhoz. Ugyanakkor elmondta, hogy a Capa Központba érve büszkeséggel töltötte el az, hogy bármelyik falra nézett, bármelyik fotósorozat mellett állt meg egy pillanatra, azok mind magyar fotósok kamerájából származnak. Búcsúzóul a közönséget és kollégáit segítőkészségre és szeretettel való egymáshoz viszonyulásra intette.

Keleti Éva a Capa Központban (Fotó: Rencz Norbert)

A megnyitó végén újra Kőrösi Orsolya állt mikrofon mögé, majd tudatta: Korniss Péter betegség miatt nem lehet jelen, mégis azért a távollévő fotós gondolataira emlékezett, miszerint a Robert Capa Központ létrejötte által vált a dokumentarista fotózás a kultúra részévé Magyarországon.

A beszédeket és a díjátadást beszélgetés, illetve a kiállított fotók megtekintése követte. A 40. Sajtófotó Kiállítást április 26-án nyitják meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kiemelt kép: Bánkuti András, Kőrösi Orsolya és Fejér Gábor díjzazott (Fotó: Rencz Norbert)