Új bemutatóval kezdi az évadot a Zichy Szín-Műhely: szeptember 30-án debütál Gazsó L. Ferenc Add tovább! című darabja Léner András rendezésében.

Gazsó L. Ferenc Táncsics Mihály-díjas újságíró, író és jogász a Nemzeti Galériában látott fotókiállítás hatására írta meg a Fortepan történeteket, az Add tovább! című színdarabot. A Fortepan szabad felhasználású, közösségi fotógyűjtemény, egy több, mint százezer archivált fényképből álló kollekció. A szerző ezekből válogatva írt személyes és megható történeteket. Tizenhét fotó, tizenhét etűd, amely az előadáson mozaikszerűen váltakozó jelenetekben kerül bemutatásra, a színházat, a kortárs táncot és az intermédiát ötvözve magában. Gazsó L. szerint a darab legfontosabb mondanivalója a fiatalabb nemzedék számára az, hogy milyen fontos a családi és nemzeti identitás megőrzése, a XX. század megismerése a saját családi történeteink tükrében. Hangsúlyozta, hogy bár a képek korhűek, de a történetek, amelyek alapjául szolgálnak, kitaláltak. Hozzátette, bízik abban, hogy a nézők érdeklődni kezdenek a saját családjuk történetei iránt, amíg még vannak, akik elmesélik azokat.

Léner András rendező elmondta, azért választotta ezeket a történeteket, mert a XX. század sorstörténetét mutatja be a századfordulótól a rendszerváltásig hol drámai, hol szórakoztató formában, elmesélt, és elhallgatott családhistóriákon keresztül. „Minden pillanatban magunkra ismerünk, mert olyan könnyen azonosulunk a történetekkel. Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni jelenünket, ismerni kell a múltunkat” -mondta Léner András, kifejtve, hogy ez a gondolat egyben a színműhely személyes hitvallása is. 

Léner András (Fotó: Kurucz Árpád)

A családtörténet általánosan is egy nagyon izgalmas témafelvetés, hiszen az előkerült történetek segíthetnek abban, hogy a család jelen helyzetét és problémáit a múlt és az aktuális szociális helyzet kapcsolatában is értelmezze, ugyanakkor az ilyen jellegű kutatás generációs minták tudatos feltárásában is segíthet. Emellett fontos üzenete van annak is a darabban, hogy a zivataros XX. század drámai történetei és a korszak sajátos hangulata megmaradjon az utókor számára.

Az Add tovább! premierelőadását szeptember 30-án, pénteken este 19 órakor tartják a 6SZÍN-ben. Szereplők: Fekete Linda, Koltai Vivien, Illés Dániel, László G. Attila, Kocsis Mónika Krisztina, Kovács Dominik Róbert és Mladoniczki Dávid.

Kiemelt kép: Jelenetkép az Add tovább! című előadásból (Fotó: Zichy Szín-Műhely)