Egyedülálló feldolgozásban állítják színpadra Shakespeare egyik legnagyobb klasszikusát a Csokonai Színházban, amely akár egy újabb járványügyi szigorítás mellett is megállná a helyét.

Hamlet, a dán királyfi történetét a Londonban dolgozó Éry Franciska rendezi az új évadban a debreceni színházban, aki egy olyan előadás színrevitelére vállalkozik, amely a vizualitás mellett leginkább a hangokra és hanghatásokra helyezi a fókuszt. A készülő produkció azonban látványvilágában sem lesz elhanyagolható, az előadás helyszíne ugyanis a Nagyerdei Stadion földszinti, üvegfallal borított része lesz. A színészek bent játszanak majd, míg a közönség kívülről nézi az eseményeket. A színészek csak a darab második felében „törnek majd ki a vitrinből” és folytatják a játékot akkor már a nézők előtt. A különleges helyszín választása is kapcsolódik a fiatal rendező újító koncepciójához, az üvegbúra ugyanis igényli a mikrofonok és fejhallgatók használatát. „Rájöttem, hogy ha távol is van a színész a nézőtől, de a fejhallgatón keresztül a fülébe beszél, az hatalmas intimitást adhat.” − mondta a rendező. Ez a technika pedig lehetővé teszi a zörejezést, a szinkronizálást és az olyan dolgokkal való kísérletezést, amit csak hanggal lehet megteremteni a színpadon.

Az előadás alapanyaga a Nádasdy-féle Hamlet fordítás erőteljesen meghúzott verziója. A rendezés leginkább Hamlet gyászára igyekszik koncentrálni, és arra, hogy hogyan törik meg a főhős ezalatt a gyász alatt. A címszerepet Rózsa László, Ophéliát pedig Mészáros Ibolya játssza majd. A bemutatót augusztusra tervezi az alkotócsapat.

Pillanatkép a Hamlet olvasópróbájáról (fotó: debreceni Csokonai Színház)