Május 15-én mutatják be a TEMI Fővárosi Művelődési Házában Kszel Attila és Szücs Péter Pál Ludas Matyi Jr. című darabját, amely a budapesti premiert követően vidéken, május 28-án Kápolnásnyéken, a Mozaik Fesztivál keretein belül lesz látható.

Az Aktor Produkció előadása Ludas Matyi legendájáról szól. Egy másik mese, mint amit Fazekas Mihály írt. Az ő meséje kétszáz éve született, és akkoriban is játszódik. A Ludas Matyi Jr. cselekménye a 2022-es évben, vagyis napjainkban zajlik, így a karakterek is némiképp megváltoztak. Ennek a Matyinak esze ágában sincs hőssé válni, legszívesebben mentené az irháját, retteg az újabb veréstől. Ám végül mégis csak összeszedi magát, és nekilát, hogy befejezze szépapja történetét.

Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeményét senkinek nem kell bemutatni: a földesúron háromszor revansot vevő parasztlegény klasszikus meséjét mindenki ismeri. Vajon az eltelt kétszáz év alatt mennyit változhatott a történet? Milyen jellemvonásokkal rendelkezik, hogyan gondolkodik és miféle kalandokba bonyolódik napjaink Matyija? Ennek eredt nyomába Kszel Attilla és Szücs Péter Pál műve alapján az az alkotói csapat, a Jászai Mari-díjas színművész-rendező Szűcs Gábor Medve vezetésével. A szereplőgárdában a teljesség igénye nélkül olyan nevekkel találkozhatunk, mint Gábor Márkó (Ludas Matyi), Forgács Péter (Döbrögi Péter), Hajnal János (Dr. Ispán) vagy Becz Bernadett (Ludmilla). A zenés vígjáték egyik különlegessége a díszletként szolgáló pazar graffiti rajzokkal díszített színpadi háttér, amely Libor Katalin keze nyomát dicséri. Ugyancsak kuriózum a darab zenei anyaga, amit Szűcs Péter Pál dalszövege és zenéje alapján Steitz Márton (Dj, sound designer) keverésében hallhatnak a nézők, ezáltal is igyekezve minél közelebb kerülni a mai fiatalok ízlésvilágához, és amelyre Vári Bertalan készített koreográfiát.

Kiemelt kép: Forgács Péter (Fotó: Zsigmond László)