Ma ünnepli 75. születésnapját Forgács Gábor színművész, szinkronizáló színész. 

Forgács Gábor 1947. december 30-án, Budapesten látta meg a napvilágot. Iskolai tanulmányait a Pannónia Utcai Általános Iskolában és az Eötvös Gimnáziumban végezte el, az érettségi után behívták katonának. Leszerelését követően számos helyen volt segédmunkás, majd irodagép-műszerész szakmát szerzett és elhelyezkedett a Volán Elektronikánál. Később többek között volt Lerch István első zenekarának, a V73-nak a roadja is, de nem amiatt, hanem hobbija, a jódlizás miatt került a figyelem középpontjába az 1972-es Ki mit tud?-nak köszönhetően. Ez vízválasztó volt számára, hiszen innentől kezdve előadóművészként kereste kenyerét és sorra lépett fel az országban, Koós János tanácsára pedig humort is csempészett az előadásaiba. 1975-től a Békés Megyei Jókai Színházban láthatta őt a közönség, eleinte még segédszínészként, aztán 1977 és 1993 között a Vidám Színpad következett, amit öt éven keresztül a Mikroszkóp Színpad követett. Azóta szabadúszó. Basszusgitárosként tagja volt Magyarország első színészzenekarának is Bubik István, Sipos András, ifjabb Latabár Kálmán és Mikó István oldalán. 

Annyi vígjáték, kabaré és szórakoztató műsor kötődik a nevéhez, hogy felsorolni is sok lenne, és nem idegen számára a filmek (Csapd le csacsi!), valamint a sorozatok (Szomszédok) világa sem. A hangját a színészkedés, komédiázás és éneklés mellett a szinkron terén is kamatoztatni tudta, megszámlálhatatlanul sok karakter kötődik hozzá. A legismertebb szerepe talán a Madagaszkár filmekből és A Madagaszkár pingvinjei sorozatból ismert Julien király, de sokan szeretik a Harry Potter szériában (Arthur Weasley), az Agymenőkben (Arthur Jeffries), a Dokikban (Dr. Bob Celso) és a Bob Burgerfalodájában (Linda Belcher) hallott munkáit is, utóbbiban ráadásul egy női karaktert szólaltat meg zseniálisan. A legtöbbször Jeffrey Tambort tolmácsolta a hazai nézőknek, legutóbb a Minden, mindenhol, mindenkorban, a Sárkányok házában, a Star Wars: Andorban hallhatták őt a nézők. 

Érdemeit 1997-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjével, 2011-ben pedig Pepita-díjjal ismerték el. Isten éltesse még sokáig!

Kiemelt kép: Forgács Gábor (Fotó: Forgács Gábor Facebook oldala)