A Kieselbach Galéria az idei nyáron is eladással egybekötött kiállítást rendez a magyar festészet és szobrászat kiemelkedő alkotásaiból. A kiállításhoz reprezentatív, 570 oldalas katalógus készült, amely gazdag reprodukciós anyaggal és művészettörténészek által írt tanulmányokkal segíti a bemutatott művek megismerését.

Az aukció egyik fő műve Vaszary János Itáliai emlék (Riviéra) című alkotása. A műkereskedelmi szempontból is kiemelkedő alkotás pontosan határozza meg azt a dolce vita hangulatot, amit rajta kívül annyi más művész is megörökített.

A nap lángol és a tenger ontja a hűs szelet. itt ülök és festek, mögöttem és körülöttem az elmaradhatatlan érdeklődők, akik ha megszólalnak, mindig csak azt hajtogatják: bell’ colori. A nap fiai, a szín szerelmesei.(Vaszary János: Új és régi művészet veneziában, Újság, 1926. június 9. – részlet)

Az ikonikus képeknél maradva, felfedezhetjük Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című alkotásának alak tanulmányát is, Vaszary Park sorozatának egyik darabját, Aba-Novák Vilmos Szolnoki vásár című festményét. Mattis Teutsch János művészetéről korábban már olvashattak oldalunkon, a Kieselbach Galériában a Kompozíció sárga alapon című munkáját tekinthetik meg az érdeklődők.

A kevésbé ismert művészek munkái között is érdemes elidőznünk, ahogy azt a kiállítás címe is jól mutatja. Joachim Ferenc a századelő festészetének egyik felfedezésre váró, sajátosan franciás hangon megszólaló, különleges képviselője. Festészete az impresszionizmusból, a neoimpresszionizmusból és a századforduló éjszakai tónusokra érzékeny esztétikai világából sarjadt ki. Kilátás a Szajna partra című festménye egyedi vizuális izgalmakat tartogat. Quai des Grands Augustins 55. szám alatt található párizsi hotel negyedik emeletéről készült. A francia erkély jellegzetes rácsa alapján mind a mai napig beazonosítható a helyszín. Az őszi rakparton kivehetők a filléres könyveket árusító jellegzetes könyvárusító bódék, ahogy az olcsó irodalomra vágyó párizsiak válogatnak a kínálatban. Az uszályokat vontató gőzhajó épp a Saint-Michel híd alatt halad át, de a távolban látszik a Petit Pont széles íve is. A kilátást a Notre Dame őszi lombok fölé magasodó, impresszionisztikus ködbe burkolózó, magasztos tömbje uralja. A két nagy torony közti gótikus huszártorony magas csúcsapontosan tájolja a helyszínt – olvashatjuk a kiállítás katalógusában, amely számos hasonlóan részletes információt tartalmaz az alkotásokról, és amely a Galéria oldaláról ingyenesen hozzáférhető.

A műveket böngészve felfedezhetünk pár témát, amelyet több kép is bemutat. Ezekből pár: a Balaton, Budapest, csendéletek és a magyar táj.

Kiemelt kép: Vaszary János: Itáliai emlék (Riviéra),1930 (Forrás: Kieselbach Galéria)