2015 őszén indították útjára a Pajtaszínház programot a falusi színjátszó mozgalom újraélesztése érdekében. A program részeként a települések színjátszó köreivel fél éven keresztül egy szakmai mentor és egy helyi, amatőr művészeti csoportvezető dolgozik együtt. A közös munka eredményét minden évben a magyar kultúra napján, januárban megrendezésre kerülő Pajtaszínházi Szemlén mutatják be a Nemzeti Színházban.

A program idén indul negyedik alkalommal, és ebben az évben 81 település vesz részt benne. A települések negyven százalékának lakossága 1000 fő alatti, és egyik helység lélekszáma sem haladja meg a 3100-at – mondta a budapesti sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Emellett hozzátette, hogy az indulás óta csatlakozott színjátszó közösségek 90 százaléka a mai napig működik. A program jövőre pedig még nagyobb volumenű lesz, ugyanis megnyílik az országhatár, és erdélyi kistelepülések is csatlakozhatnak.

A 2018-as Pajtaszínház program eredményét 2019. január 26-án és 27-én láthatja a közönség, ekkor mutatkoznak be az amatőr színjátszó körök és előadásaik a Nemzeti Színházban, a Pajtaszínházi Szemlén.

Forrás: Nemzeti Színház

Kiemelt kép: Részlet a tavalyi Pajtaszínházi Szemle egyik előadásából (fotó: Nemzeti Színház)